След Сочи: Кралят на биатлона е крал на олимпиадите

снимка: БТА/AP

Кралят на биатлона Оле Ейнар Бьорндален написа великолепен сценарий за последното си появяване на голямата сцена преди да сложи край на шеметната си кариера в биатлона. Със златните медали в спринта и смесената щафета на Норвегия, Бьорндален вече е не само бог на своя спорт, но и рекордьор по спечелени медали на Зимни Олимпийски игри.

Великият Оле има 13 отличия на сметката си – 1 повече от досегашния номер 1 в историята Бьорн Дели. Бьорндален можеше и се очакваше да прибави дори още една титла – с мъжката щафета, но там по шокиращ начин протежето му Емил Хегле Свендсен се провали в последната стрелба и прати скандинавския квартет на 4-то място.

Въпреки всичко, Бьорндален може спокойно да окачи писалките и пушката си на стената, защото не остави съмнение в свръхестествените си способности в Сочи. Олимпиадата обаче не принадлежеше само на него – спряганата за негова интимна партньорка Дария Домрачова определено е кралицата на този спорт, защото смаза конкуренцията и спечели цели 3 златни медала.

Домрачова не е непознато лице в света на биатлона, но доминацията ѝ бе сравнително изненадваща, защото при жените феновете не са свикнали да наблюдават подобна хегемония в последно време.

Дария е номер 1 в Сочи по титли – да, тя го дели с Виктор Ан и Марит Бьорген, които също триумфираха три пъти, но само беларускинята ги изкова в индивидуални дисциплини.

При мъжете друг „отличник“ в самостоятелните стартове е Мартен Фуркад, на когото му се изплъзна медал само в спринта. После той спечели преследването и индивидуалния старт, а в масовия остана на сантиметри от победителя Свендсен.

Голямата изненада е победата на Русия в мъжката щафета, но триумфът на „сборная“ стана възможен едва след 5-те пропуска на Емил Хегле Свендсен при последното му посещение на огневия рубеж. Той бе лидер до тогава, но се провали и лиши Норвегия от още един златен медал, като скандинавците останаха 4-ти в крайното класиране на щафетата.

Иначе в първия старт в историята на Зимна Олимпиада на смесена щафета норвежкият квартет имаше смазваща доминация. Това бе и последната – 3-та титла на страната, която завърши все пак с най-много отличия (9) в Сочи 2014.

Беларус, главно заради уникалната Домрачова, е втори в класирането по медали с 4 отличия, колкото събраха Франция и Русия.