Скатов смразяващо: За малко и аз да загина под връх Чо Ою!

До Чо Ою е най-ценната ми експедиция, коментира днес алпинистът д-р Атанас Скатов в Пресклуб „България“, който снощи се прибра в България. Това е първото му безкислородно изкачване на осемхилядник, след като вече има зад гърба си два успешни опита до Еверест и по един на Анапурна, Лхотце, Манаслу и Макалу. След Чо Ою алпинистът искаше пак да стъпи на Покрива на света, но този път без шерпи и кислород, пише блиц. Въпреки че имаше разрешение от китайските власти, след злополуката с Боян Петров бе наложена всеобща забрана и така се стигна до по-ранното му прибиране в България.

"Исках да посветя изкачването на Боян", сподели смелият катерач, но философски приема, че сигурно е трябвало да бъде спрян. Изчезването на Боян и ден по-късно смъртта на млад корейски алпинист, на когото се е опитал да помогне, са били шок за Скатов. "Около последния базов лагер на 7400 м под  Шиша Пангма (8013 м) е пълно с цепнатини", коментира Скатов най-вероятната причина за трагедията с Петров.

"Чо Ою никак не е лесен, това е заблуда, въпреки че този връх (8201 м) се води за най-лесния от 14-те осемхилядници", подчерта алпинистът-веган. 

"Върхът е едно голямо плато, но има само едно място, откъдето можеш да се качиш и да слезеш", поясни Скатов. 

На 13 май в 16:30 часа местно време той стъпва на Чо Ою, но много бързо пада мъгла. Българинът гледа по най-бързия начин да намери първото въже, за да тръгне надолу. Малко забавяне означава да остане на платото завинаги, стана ясно от разказа на алпиниста. Другото сериозно препятствие е по пътя нагоре - на 7600 м има отвесна стена и кулоар. "На 7700 м започнах да чувствам ниското съдържание на кислород", каза още Скатов. 

Той започва да се движи по-бавно и се справя с височината докрай. Вярва в Господ и се моли постоянно. Освен молитвите спазва твърд пост. Въпреки голямото изтощение по време на експедицията и мисълта да се откаже от веганството и да се върне към вегетарианството, той не е взел решение.

"Нямам идея за следваща експедиция", каза още сливналията. 

Най-привлекателен от всички осемхилядници му се струва най-ниския от тях - Шиша Пангма, защото всъщност там са два върха – основен и главен. "За да стигнеш до главния, трябва да преминеш по дълъг леден ръб. За мен най-трудният е Анапурна", категоричен е Скатов. 

На всеки трима, изкачили върха, един е загинал, сочи статистиката. Той си спомни за гибелта на цяла група от 15 души, загинали в базовия лагер там от огромна лавина. Така той опроверга оценката за К2 като за най-трудния, защото е бил изкачен от повече алпинисти. "Някой ден сигурно ще тръгна към К2, като му дойде времето", добави алпинистът - веган.