Шилд с два страхотни рекорда в слалома

галерия:

снимка: БТА/AP

Звездата на женския отбор на Австрия в ските Марлийз Шилд влезе в историята на алпийските дисциплини, след като постигна рекордна 35-та победа в слалома за Световната купа, триумфирайки пред родна публика в зимния център Линц.

Шилд премина през тежкото трасе за общо време от 1:55.63 минути, като във втория манш бе с цели 1.10 секунди по-бърза от американската тийн сензация Микаела Шифрин.

18-годишната световна шампионка в дисциплината бе лидерка след първото спускане на пистата, но трябваше да се задоволи с второто място, след като изостана с 0.41 секунди в общото време.

Трета се нареди германката Мария Хьофъл-Рийш с пасив от 0.63 секунди спрямо победителката, като все пак за втори път през сезона се покачи на подиума в слалома – тя завърши втора в Леви на 16-ти ноември.

4054570

Марлиз Шилд

С 35-те си победи в слалома Шилд е най-успешната жена в историята на ските, изпреварвайки легендарната швейцарка Френи Шнайдер (34). Победителката от днес е първата алпийка с 35 успеха в една дисциплина след сънародничката си Анемари Мозер-Прьол, която има 36 победи на сметката си в спускането.

Също така Шилд изравни Мозер-Прьол на второ място в историята по регистрирани подиуми в една дисциплина – 54. Мозер-Прьол ги е записала в спускането, а друга австрийка – Ренате Гьочъл, е лидерката в това отношение с 59 класирания в топ 3 също в спускането.

4054571

Мария Хьофъл-Рийш

Що се отнася до брой кариерни победи във всички дисциплини, Шилд вече има 37 на сметката си и изпревари германката Катя Зайцингер на 6-ата позиция във вечната класация по този показател. Пред нея са Мозер-Прьол (62), Линдзи Вон (59), Шнайдер (55), Гьочъл (46) и Аня Персон (42).

Марлийз Шилд спечели и рекордна 4-та победа в австрийския зимен център Линц, който заедно със Загреб е най-успешната дестинация за алпийката. Микаела Шифрин пък не успя да запише рекордна 5-та победа в слаломи от Световната купа в една календарна година.

4054573

Микаела Шифрин

Шифрин обаче остава начело в класирането за малкия Кристален глобус в дисциплината с актив от 202 точки, следвана от Шилд с 200, докато Фрида Хансдотер (Швеция) има 152, след като финишира 6-та днес в Линц.

4054572

Микаела Шифрин

Благодарение на 3-ата си позиция днес Мария Хьофъл-Рийш се завърна на първото място в генералното класиране за Световната купа с 611 точки – 2 повече от досегашната водачка Тина Вайратер (Лихтенщайн), която вчера остана едва 17-та в гигантския слалом също в Линц.

Трета е австрийката Ана Фенингер с 597 точки, след като триумфира именно във вчерашния гигантски слалом пред родна публика.