Свиндал влезе в историята с победа в Бормио

галерия:

снимка: БТА/AP

Лидерът в генералното класиране за Големия кристален глобус Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) спечели 25-ата си победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като триумфира в спускането на пистата „Стелвио“ в италианския зимен център Бормио.

Свиндал прелетя през трасето за 1:54.08 минути и остави на 0.39 секунди зад себе си най-близкия си преследвач – австриеца Ханес Райхелт, който за втори път през сезона се покачва на подиума след 2-то място в спускането и 3-тото в Супер-Г през уикенда в Бийвър Крийк.

Победителят в предишния старт в дисциплината във Вал Гардена Ерик Гей (Канада) не можа да запише исторически втори пореден успех в спускането, завършвайки на трета позиция с изоставане от 0.51 секунди спрямо Свиндал.

Надеждата на домакините Кристоф Инерхофер (Италия), който спечели последната тренировка преди старта днес, остана едва 6-ти и не можа да зарадва феновете си с изкачване на почетната стълбица.

Адриен Тео (Франция) и Матиас Майер допълниха топ 5, а ветеранът Дидие Дефаго бе най-добрият от швейцарския отбор със 7-ата си позиция. Силвано Варетони от Италия остана 8-ми, а Травис Ганонг (САЩ) и Йоахим Пухнер (Австрия) се вредиха в топ 10.

4054558

Свиндал се изравни по брой победи за Световната купа със знаменитите алпийци Густав Тьони (Италия) и Петер Мюлер (Швейцария), като стана 12-ият състезател в историята на ските с 25 успеха на сметката си.

От активните алпийци обаче само трима освен Свиндал могат да се похвалят с подобно постижение – Бенямин Райх има 36, Боде Милър има 33, а Ивица Костелич има 26. Свиндал вече има 12 победи в Супер-Г и 8 в спускането, което го прави шестият мъж в историята с 20 победи в скоростните дисциплини и първият извън Австрия и Швейцария.

4054556

Ханес Райхелт

Херман Майер (Австрия, 39 победи), Франц Кламер (Австрия, 25 победи, всичките в спускането), Щефан Еберхартер (Австрия, 24 победи), Мюлер (21 победи), Пирмин Цурбриген (Швейцария, 21 победи) са останалите петима състезатели с поне 20 успеха в скоростните дисциплини в Световната купа.

Това е 4-ата победа за Свиндал през този сезон, с което той изпревари Марсел Хиршер по брой успехи, като австриецът е с 3 засега в кампанията.

4054557

Ерик Гей

Свиндал увеличи преднината си пред Хиршер в генералното класиране за Световната купа, като норвежецът вече има 630 точки, а основният му съперник е с 435, като днес не се състезава, защото е специалист в техничните дисциплини. Поради същата причина третият в класирането Тед Лигети (САЩ) не увеличи актива си и остава с 329 точки.