Шифрин изпусна шанс да вземе титлата в слалома

галерия:

снимка: БТА/AP

Шведката Фрида Хансдотер постигна първата победа в кариерата си в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като покори 6-ия слалом от 8-те в календара за този сезон и последен преди Зимните Олимпийски игри.

Хансдотер разби конкуренцията на австрийските сестри Марлийз и Бернадете Шилд, които останаха на втора и трета позиция, но също имаха сериозни основания за оптимизъм за Олимпиадата в Сочи 2014 по-късно през месеца.

Лидерката след първия манш Микаела Шифрин (САЩ) (на снимката горе) бе фаворитка за победата в слалома в Кранска гора (състезанието бе отложено от вчера за днес заради мъгла, вятър и виелица), но направи груба грешка във второто си спускане по коварното трасе, като завърши на 7-ма позиция.

Шифрин изпусна златна възможност да си осигури малкия Кристален глобус в дисциплината, защото щеше да поведе с над 200 точки 2 кръга преди края пред най-близката си преследвачка Фрида Хансдотер.

4062444

Хансдотер (на снимката горе) направи стабилно каране във втория манш, като въпреки две грешки в долната част на трасето, успя да спре хронометрите с най-добро общо време – 1:50.17 минути, което я изведе на едва 0.05 секунди пред по-голямата от сестрите Шилд.

На трета позиция остана Бернадете Шилд (на снимката долу) с изоставане от 0.15 секунди, докато разочарованието бе в лагера на французите и американците. Настейша Ноен завърши 4-та с 0.24 секунди пасив, а Шифрин трябваше да се задоволи със 7-ма позиция с 0.72 по-слабо време от победителката след ужасно второ спускане.

4062447

Шампионката в Световната купа от миналия сезонТина Мазеотново разочарова и след слаб втори манш бе дисквалифицирана и не взе участие в крайното класиране пред собствена публика в Кранска гора.

Микаела Шифрин остава лидерка в класирането за малкия Кристален глобус в дисциплината слалом с актив от 402 точки, но втората Фрида Хансдотер вече има 258 и все още храни надежди, че може да измести американката от първата позиция.

4062446

На трето място остава Марлийз Шилд (на снимката горе) с 245 пункта, като до края на сезона остават още два старта в слалома за Световната купа.

В генералното класиране за кампанията водачка еМария Хьофъл-Рийш (Германия) с 1071 точки, следвана от Тина Вайратер (Лихтенщайн) с 943 и Ана Фенингер (Австрия) с 871,