Шарлоте Кала подлуди публиката със златен медал на Световното

снимка: БТА/AP

Шарлоте Кала донесе първи златен медал на домакина Швеция от световното първенство по ски-северни дисциплини, след като спечели старта на 10 километра свободен стил.

Двоен подиум пък изненадващо записа отборът на САЩ чрез Джеси Дигинс и Кейтлин Грег. Кала, която спечели злато в дисциплината през 2010 година, доминираше от самия старт на надпреварата и не остави съмнения в своето превъзходство.

Тя завърши с време 25:08.8 минути, докато изоставането на Дигинс беше цели 41 секунди. Норвежките Марит Бьорген и Терезе Йохауг, предварително сочени като фаворити, пък изпитваха сериозни затруднения и останаха далеч назад в подреждането.

Дигинс спечели злато с Кикън Рандал в отборния спринт през 2013 година, но никога не се е качвала на подиума в индивидуален старт. Грег пък нямаше дори класиране в топ 10 до момента.

Българката Антония Григорова завърши на 58 място в дисциплината, като нейното изоставане от Кала е 4:36 минути, посочва БТА.

Повече от 200 000 билета са продадени за стартовете от световното първенство по ски-северни дисциплини във Фалун, Швеция. Организаторите обаче се притесняват, че феновете на зимните спортове ходят само на състезанията по ски-бягане и пренебрегват стартовете в комбинацията и ски-скока.

"Малко е неприятно, че феновете си отиват у дома след края на ски-бяганията. Знаем, че в Швеция само ски-бягането се брои", коментира треньорът на Германия по северна комбинация Херман Вайнбух. Около 45 000 души гледаха скиатлона в събота, но щом състезанията свършиха, седалките останаха пусти за ски-скока и комбинацията.