Шампионът от Сочи спечели Супер-Г в Норвегия

снимка: БТА/AP

Олимпийският шампион от Сочи 2014 в Супергигантския слалом Шетил Янсруд зарадва родните си фенове с втора кариерна победа пред норвежка публика в зимния център Квитфел.

Домакините очакваха триумф на голямата звезда в алпийските дисциплини – Аксел Лунд Свиндал, но както се случи в старта от дисциплината на Олимпиадата, Янсруд защити норвежката чест, а Свиндал не можа да се качи на подиума.

Все пак, лидерът в генералното класиране за Световната купа завърши 4-ти и спечели 50 точки, които са му достатъчни, за да триумфира с малкия Кристален глобус в дисциплината. Голямата цел на Свиндал обаче е титлата в Световната купа и за целта ще се нуждае от по-добри представяния в сравнение с това в Квитфил.

Янсруд вече има две победи на пистата в норвежкия зимен център, след като спечели състезанието и през 2012-та година, като лидер по успехи в Квитфил си остава Херман Майер с 3.

Патрик Кюнг (Швейцария) финишира с време 1:31.65 минути и изостана от победителя с 0.26 секунди, като все пак се изкачи на почетната стълбица. Олимпийският шампион от Сочи 2014 в спускането Матиас Майер (Австрия) се добра до третата позиция с изоставане от 33 стотни спрямо Янсруд.

Изненадваща бе 5-ата позиция на друг австриец – Винсънт Крихмайр, останал само на 0.04 секунди от постижението на Майер. Неговият сънародник Ромед Бауман финишира шести, следван от сребърния медалист в дисциплината от Сочи 2014 Андрю Уайбрехт (САЩ).

Топ 10 допълниха Мануел Осборн-Паради и Ерик Гей от Канада, както и италианецът Матео Марзалия. Ветеранът Боде Милър отново не успя да впечатли, въпреки че именно в Супер-Г спечели единствения си медал – бронз – от Олимпийските игри в Сочи. Американецът завърши на 12-та позиция и записа пореден неубедителен резултат, който може да го провокира да прекрати кариерата си след края на сезона.

При един старт в Супер-Г остващ до края на кампанията няма кой да измести Аксел Лунд Свиндал от първата позиция в дисциплината, тъй като Дидие Дефаго (Швейцария) има 134 точки по-малко в актива си на второ място.

В генералното класиране за Световната купа продължава да води Свиндал с 982 точки, следван от австриеца Марсел Хиршер с 955 и Алексис Пинтуро (Франция) със 774 пункта.