Реми и победа за България на старта на Европейското по шахмат

Българският мъжки национален отбор по шахмат завърши наравно - 2:2 точки срещу силния състав на Армения в първия ден на Eвропейското отборно първенство, което се провежда в полската столица Варшава.

С това родните представители заемат 20-то място във временното класиране,

Дамите на България пък започнаха участието си в шампионата на Стария континент с победа Те се наложиха над тима на Словения и заемат 13-а позиция е подреждането след партиите от първия кръг.

В най-интересния мач за цялата първа вечер на турнира българският гросмайстор Веселин Топалов завърши реми с белите фигури на 40-ия ход срещу своя арменски колега Левон Аронян.

Владимир Петков, също с белите, както и Красимир Русев и Петър Арнаудов с черните фигури, не успяха да победят своите съперници Габриел Саргисан, Сергей Мовсесян и Тигран Петросян, което доведе до крайното 2:2 точки в двубоя между България и Армения.

Генералното класиране оглави националният отбор на Румъния, който се наложи по категоричен начин над Уелс. Северните съседи спечелиха всичките четири партии, в които двама шахматисти играят с белите фигури, а другите двама се борят срещу своите съперници с черните.

Във втория ден от турнира мъжкият национален тим отново ще има за съперник много сериозен съперник - Азербайджан, който също е с една точка в класирането след равенство с Швеция в първия кръг.

Ива Виденова донесе единствената победа на женския национален отбор срещу аутсайдера Словения, след като се справи със съпротивата на Дария Капс. Родната националка победи с черните фигури на 60-ия ход, докато другите три партии завършиха при ремита.

България е 13-о място в класирането. Категоричен лидер е отборът на Франция, който спечели четирите партии срещу Англия.

Следващият съперник на българките е отборът на Грузия, който се наложи над Австрия на старта на шампионата.