Бивш световен шампион отвори академия в България

снимка: БТА

Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов откри  първата в България академия на свое име, в която ще се обучават  млади таланти. Гросмайсторът изнесе в черноморския комплекс  "Албена" шампионски урок на 20 дъски, в който негови партньоари  бяха българчета от националния детски тим. 

Анатолий Карпов и областният управител на Добрич Недко  Марчев прерязаха лентата на новото шахматно училище. В много страни по света е въведено училищно обучение по  шахмат. Там, където се преподава древната игра, се повишава  успеваемостта и по други предмети, заяви гросмайсторът при  откриване на академията.

Той добави, че шахматът учи на логика,  на стратегия, укрепва паметта, развива анализаторски  способности, дава възможност за избор измежду различни решения - все качества, които са необходими за всяка дейност в живота.

Целта на академията е да привлече колкото се може повече  деца, а масовостта ще роди майсторство, а дано и шампиони, каза  Карпов. Шахматното училище ще обучава ученици между 8 и 18 години  по методиката на Карпов, която го е извела до световната титла. 

В първата сесия на академията се включват руски треньори и  директорът на шахматните школи на гросмайстора Владимир  Краюшкин, казаха от курортния комплекс. Училището ще обучава  български и руски деца на десетдневни сесии и през юни, юли и  август.

През летния сезон академията ще отвори врати и за изявени  състезатели, които искат да повишат майсторството си. Туристи  също ще могат да научат в училището повече за интелектуалната  игра.