Рекордна 63-та победа за Линдзи Вон

снимка: БТА/AP

Линдзи Вон (САЩ) супергигантския слалом в италианския курорт Кортина Д'Ампецо и записа рекорден 63-и успех за Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Световната шампиока от Вал Д'Изер 2009 Вон преодоля трасето на пистата "Олимпия деле Тофане" за 1:27.03 минута, с което излезе еднолично на върха във вечната ранглиста по победи за Световната купа, изпреварвайки австрийката Анемари Мозер-Прьол.

"Този рекорд е история и означава много за мен. Никога не съм мислила, че мога да постигна такова нещо", коментира 30-годишната американка. Любопитното е, че приятелят на американката Тайгър Уудс, един от най-известните състезатели по голф, я очакваше на финала и двамата се прегърнаха.

Носителката на големия Кристален глобус от миналия сезон и олимпийска шампионка в дисциплината Ана Фенингер (Австрия) остана втора днес на 85 стотни от секундата зад Вон, а трета на 92 стотни се нареди Тина Вайратер от Лихтенщайн. Световната шампионка Тина Мазе (Словения) раздели четвъртата позиция с австрийката Корнелия Хютер, като двете дадоха равно време и финишираха на 99 стотни от секундата зад американката.

22-годишната Хютер записа най-доброто си класиране за сезона и второто най-предно в кариерата си след третото място в спускането във Вал Д'Изер от декември 2013 година. Световната вицешампионка Лара Гут от Швейцария остана шеста на 1.16 секунда и отстъпи лидерското място в подреждането за малката Световна купа в супергигантския слалом, в което вече води Фенингер със 192 точки, пред Гут със 190 точки и Вон със 180 точки.

В генералното класиране за сезона води Мазе с 972 точки, пред Фенингер с 641 точки, Микаела Шифрин (САЩ) с 605 точки и Вон с 538 точки.