Рекордите от Сочи 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

22-ите Зимни Олимпийски игри в Сочи вече са в историята, а руските спортисти завършиха на първо място в класирането по медали с 13 златни медала, най-доброто постижение в цялата история на страната. Освен това, те могат да се похвалят и с общо 33 медала.

Толкова златни медали руснаците са имали единствено на Зимните игри през 1976-а година, но в Сочи домакините взеха медали в 10 различни вида спорт. И докато Русия не успя да спечели златен медал в нито един от отборните спортове при четири възможности- хокей и кърлинг в двата пола, то канадците взеха златото и в кърлинга, и в хокея.

Това е рекорд, който трудно ще бъде подобрен, още повече че на следващите Зимни олимпийски игри не се предвижда увеличаването на броя на отборните дисциплини.

Норвежкият биатлонист Оле Ейнар Бьорндален, истинска легенда в зимните спортове, обяви края на кариерата си след завършването на сезона. На своите 40 години той има пълното право да го направи, а в Сочи той стана и рекордьор по броя на спечелените награди на Зимни олимпийски игри.

4063963

В неговата витрина има вече 13 медала, от които осем златни. В сочи той подобри постижението на своя сънародник- ски бегачът Бьорн Дели, който има 12 олимпийски медала. На завършилите вчера Игри Бьорндален спечели два златни медала- в спринта и в смесената щафета.

Бьорндален и беларуската биатлонистка Дария Домрачова сопред слуховете, имат нещо повече от обща професия. Домрачова стана главната героиня в Сочи в женския биатлон, като спечели три златни медали в индивидуалните дисциплини- преследването, масовия старт и индивидуалното старт.

4068630

По-рано нито една биатлонистка не е успявала да постигне подобно нещо и сега Домрачова с пълно право може да се нарича най-титулованата състезателка в своя спорт. Постижението на руската мъжка щафета в биатлона не е нещо кой знае какво, но пък успехът на Александър Волков, Евгений Устюгов, Дмитрий Малишко и Антон Шипулин си остава в историята, разсъжава БТА.

Тяхното постижение е първо за страната от Олимпийските игри през 1988-а година, когато все още съществуваше СССР. Руските ски-бегачи се наредиха до Норвегия и Швеция в мъжкото ски бягане на 50 километра, свободен стил, което традиционно е в последния ден на Олимпиадата.

Тримата руснаци, които завършиха с медалите Александър Легков, Максим Вилегжанин и Илия Чернусов дублираха успеха на Норвегия от 1924-а година и на Швеция от 1928-а година. Дори два медала за една страна не се беше случвало от 30 години насам, когато в Сараево злато и сребро за Швеция донесоха Томас Васберг и Гунде Сван.

4063875

При жените подобно постижение регистрираха норвежките скиорки, като Марит Бьорген, Терезе Йохауг и Кристин Стейре повториха постижението на щафетата на СССР от 1988-а година. Тогава тройката беше окупирана от Тамара Тихонова, Анфиса Резцова и Раиса Сметатина, като тогава ски-маратонът при дамите беше 20 километра.

След края на Олимпиадата в Сочи Марит Бьорген стана и най-успешната ски-бегачка в историята на Зимните игри с 10 медала, изпреварвайки знаменитата рускиня Любов Егорова. У Бьорген в момента има шест златни медала, като в Сочи тя победи в скиатлона, в отборния спринт и в масовия старт на 30 километра.

4065885

Единственият руски спортист, който стана трикратен олимпийски шампион на домашна сцена, стана Виктор Ан. Кореецът с руски паспорт донесе изобщо първите медали в историята на шорттрека за Русия. Като се добави и медалите му за Република Корея през 2006-а година, той стана състезателят в този спорт с най-много награди. По общ брой той има колкото американеца Аполон Антон Оно, за когото златните медали обаче са само два.

Още един чужденец донесе трофеи за Русия- сноубордистът Виктор Вайлд или Вик Уайлд, както е истинското му име, спечели паралелния слалом- първи златен медал за Русия в тази дисциплина при мъжете. Първи златен медал за Русия имаше и в бобслея, когато Александър Зубков донесе титлити и на двойки, и при четворните бобове.

4067712

17-годишната Аделина Сотникова също взе исторически златен медал. Въпреки традициите на страната в този спорт, Сотникова стана първата рускиня, която триумфира в индивидуалната надпревара при жените. Съветските фигуристки са печелили досега бронз на Кира Иванова в Сараево през 1984-а година и сребро и бронз на Ирина Слуцкая.

4068643

Няколко рекорда за преодоляване на възрастова граница също бяха поставени на Игрите. В алпийските ски 36-годишният Боде Милър, спечелил бронз в Супер-Г, стана и най-възрастният медалист в този спорт. 19-годишният норвежец Хенрик Кристоферсен, който е бронзов медалист от слалома, е най-младият.

С блестящо постижение могат да се похвалят и германските състезатели в шейните, които взеха четири златни медала. Отчитайки, че в Сочи за първи път имаше щафета в шейните, то германците поставиха сериозен ориентир за бъдещето в този спорт.

 4063907

Успехите на германските състезатели в шейните и тоталната им доминация може да се сравни с холандските традиции в кънки-бягането. Холандците от много време насам са водещи, но такъв триумф те не са имали никога. От 36 разиграни медала, холандските кънкобегачи взеха 23, като победиха в осем дистанции от 12 възможни. В четири дисциплини- при мъжете на 500, на 5000, на 10 хиляди и при жените на 1500 метра, холандците заеха целия подиум. И двете щафети пък се прибраха със злато от отборните спортове.