Русия рекордьор по брой медали в Сочи

снимка: БТА/AP

Домакините на Зимните Олимпийски игри в Сочи Русия са най-успешната нация с най-голям брой титли и рекорден за историята си общ брой медали – цели 33. 13 златни отличия отидоха на сметката на „сборная“, като два от тях бяха завоювани в последния ден на Игрите.

Така Русия се пребори с Норвегия – страната рекордьор по брой медали изобщо в историята на Олимпиадата, като скандинавците се добраха до 26 отличия, 11 от които златни. Трети останаха канадците, които изпитаха за пореден път удоволствието да завършат преди вечните си врагове от САЩ.

Вижте пълното класиране по медали.

Тоталната доминация на Холандия в турнира по кънки бягане позволи на Ниската земя да се вреди в топ 5 на класирането по медали и да попречи на сили в белите спортове като Германия и Швейцария – две от страните с най-големи делегации в Сочи 2014 – да се наместят в първата петица.

26 държави спечелиха поне по едно отличие на Зимната Олимпиада. Само един българин успя да завърши в топ 8 на своята дисциплина – Александра Жекова злощастно остана 5-та във финала на сноубордкроса.

Русия трябва да благодари на двама натурализирани състезатели за почти половината си златни медали – кореецът с руски паспорт Виктор Ан донесе 3 златни и 1 бронзов медал от шорттрека, а натурализираният американец Вик Уайлд спечели 2 титли в техничните дисциплини по сноуборд.

Най-ценните успехи за домакините вероятно са тези в отборната надпревара и при жените във фигурното пързаляне. Голямата мечта на нацията – злато в мъжкия хокеен турнир, обаче, се изплъзна.