Рекорден брой участници във втория турнир "Денкова-Стависки"

снимка: Wikipedia

"През миналата година в  първия турнир по фигурно пързаляне "Денкова-Стависки" участваха 105 състезатели, а тази година интересът е огромен – участниците са над 200 от 21 държави. Наред с утвърдени имена от Русия, Италия, Франция, Германия, Швеция  има състезатели от ОАЕ, Хонг Конг и Индия", каза на пресконференция в Пресклуб "България" Христо Турлаков, член на УС на БФ Кънки.

Турнирът ще се проведе от 29 ноември до 1 декември в Зимния дворец на спорта. Състезанието се провежда за втора поредна година и е в официалния календар на Международния кънки съюз (ISU).

"За да бъде включен един турнир в календара на ISU, обикновено се чака 5-6 години. А турнирът "Денкова-Стависки" бе приет още от първата година и това се дължи както на големия авторитет на световните шампиони, които са патрон на състезанието, така и на отличната организация, осигурена от БФ Кънки", уточни Турлаков.

Ина Лутай – сестра на Албена Денкова съобщи, че заявки за участие са подали много силни състезатели при мъжете и жените - бронзовите медалисти от последното Европейско първенство Стефания Бертон и Ондрей Отарек (Италия), както и четвъртите  Ванеса Джеймс и Морган Сипр (Франция).

На леда в София ще видим Шафик Бесаже (Франция) - състезател сред първите 10 в света, Миша Ге (Узбекистан), Ким Лусин (Монако) - един от най-артистичните фигуристи и любимец на принц Албер, Виктория и Йожи Хелгесен (Швеция), заради които у нас пристига екип на шведската национална телевизия и др.

В турнира ще се състезават 55 български фигуристи,  като при мъжете ще ни представят Манол Атанасов и Ясен Петков, които се прибират у нас специално за състезанието. Манол идва от САЩ, а Ясен от Канада. Най-голямо присъствие на леда ще има от клуба на Албена и Максим, където  вече се открояват млади таланти с впечатляващи резултати в международни състезания в своите възрастови групи.

"Имаме 30 състезатели, сред които изключително перспективни деца, на които много се радваме. Имаме момиче - Александра, което няма още 11 години и вече е с 34 златни медала от международни турнири. Тя на 9 години скочи двоен аксел, а вече има и два тройни скока.

Благодарение на отличната работа на професионалния ни треньорски екип нашите състезатели постигнаха много големи успехи през изминалия сезон - спечелиха 107 медала, от които 51 в международни турнири", заяви пред репортерите изпълняващата длъжността президент на клуб "Денкова-Стависки" Силвия Демирева.

Състезания ще има в 15 категории - от деца на 5-6 години до мъже и жени. За съжаление тази година няма да наблюдаваме танцови двойки, тъй като броят на съдиите е двойно по-голям в сравнение с другите дисциплини и финансовите разходи са много големи.

Състезанията ще се проведат в рамките на 3 дни от 09:00 сутринта до 22:00 вечерта на голямата пързалка в Зимния дворец:

29-ти ноември - състезатели от 5 до 13 годишна възраст
30-ти ноември - кратка програма мъже и жени, юноши и девойки
1-ви декември - волна програма мъже и жени, юноши и девойки

Достъпът до турнира е със свободен вход за всички почитатели на фигурното пързаляне.