Първа титла на Италия при танцовите двойки от 13 години

снимка: БТА/XINHUA

Италианците Анна Капелини и Лука Ланоте спечелиха титлата при танцовите двойки на европейското първенство по фигурно пързаляне в унгарската столица Будапеща.

Капелини и Ланоте, бронзови медалисти от миналата година, получиха най-високи оценки и за двете си изпълнения.

Те получиха рекордна за кариерата си оценка за волната програма от 102.03 точки и обща рекордна оценка от 171.61 точки.

Италианците показаха отлична волна програма на фона на "Севилския бръснар" и донесоха първа титла на страната си от 2001-а година, когато триумфираха Барбара Фузар-Поли и Маурицио Маргалио.

Втори останаха Елена Илиних и Никита Кацалапов (Русия) със 170.51 точки. Те излязоха последни на леда и представиха отлична програма на музика от "Лебедово езеро" с красиви и трудни поддръжки, но не издържаха на напрежението и Илиних падна.

Това има коства златото и те за втора година останаха със сребърните отличия.

Представителите на Великобритания Пени Куумс и Никлъс Бъкланд стигнаха до подиума с третото си място със 158.69 точки.

Те се изкачиха с две места в сравнение с миналата година. В топ шест са още дебютантите Виктория Синицина/Руслан Жиганшин (Русия) със 153.73 точки, Екатерина Рязанова/Иля Ткаченко (Русия) със 150.44 точки и Юлия Злобина/Алексей Ситников (Азербайджан) със 147.78 точки.

В тази категория България нямаше представители. На европейското първенство не участваха два дуета от фаворитите - Екатерина Боброва/Дмитрий Соловьов (Русия) и Натали Пешала/Фабиан Бурза (Франция).

Днес от 14.30 часа е кратката програма при спортните двойки, където с шести стартов номер са шампионите на България Елисавета Макарова и Лери Кенчадзе. Късно вечерта е волната програма при жените.