Първа терористична заплаха за Сочи

снимка: БТА/AP

Страховете от терористична атака на олимпиадата в Сочи добиват невиждани размери в САЩ.

В името на сигурността американските власти планират да изпратят два военни кораби и хеликоптери. Те щели да стоят в бойна готовност, за да евакуират делегацията и атлетите при евентуална опасност, информира CNN, цитирани от iNews.

Дебатът за сигурността по време на зимните игри се разгоря с пълна сила, след като полицията в Сочи започна да раздава флайъри около хотелите с образа на жена, за която смята, че е терорист. Органите на реда предполагат, че тя може да се  намира в олимпийския град. 

Според разпространената информация тя може да участва в организацията на терористичен акт по време на игрите. Жената се казва Розана Салима Ибрахимова и се смята, че е вдовица на член на военен отряд от региона на Кавказ. 

След тези разкрития военните в САЩ подготвят план за действие при евентуална атака. Именно в него се предвижда изпращането на военните кораби. Държавният департамент ще има водеща роля за организацията и извеждането на американските олимпийци и официални лица.

Плавателните средства ще бъдат разположени в  Черно море. Хеликоптерите C- 17 ще чакат в бойна готовност в Германия и при евентуално нападение могат да пристигнат в руския град за около 2 часа.  

Паниката в Щатите се развихри още повече, след като в неделя беше разпространено видео на двете камикадзета, виновни за кървавата касапница в руския Волгоград.   

Клипът е качен в известен джихадистки форум. В него двамата мъже предупреждават:

"Подготвяме подарък за вас и туристите, които ще дойдат. Ако олимпиадата се проведе, вие ще получите дар заради пролятата мюсюлманска кръв".

4059372