Перуанец ще кара със счупено ребро, но ще участва в бягането

снимка: БТА/AP

Първият в историята на Перу участник в зимни олимпийски игри Роберто Карселен на 14 февруари на 43-годишна възраст ще завърши своята спортна кариера на скиор.

Последно състезание за 43-годишния перуанец ще бъде стартът на ски-бягането на 15 километра-класически стил. Това състезание ще стане най-сложното за него в последните години, но и най-важното - то ще открие нова страница в неговия живот.

Карселен ще излезе на старт с неизлекувана контузия - счупено ребро, с една цел - да стане пример за младите перуанци и да ги увлече по необикновения за неговата страна зимен спорт.

Перуанецът за първи път се качва на ски на 36-годишна възраст, но само след три години той успява да се класира за олимпиадата във Ванкувър и става първият перуанец-участник в зимни олимпийски игри.

"Искам със своя пример да вдъхновя децата в Перу и да покажа, че даже родилите се в страна с топъл климат могат да се научат да карат ски. Сега в моите планове влиза създаване на програма за развитие на ски-бягането и да открия школа по този спорт", разказа Карселен, който може би е единственият скиор в Перу.

На олимпийските игри във Ванкувър-2010 Карселен се класира на 94-то място в ски-бягането на 15 километра-свободен стил. Перуанецът има и едно 122-ро място на световно първенство.