Подвиг и титла за контузената Ковалчик

галерия:

снимка: БТА/AP

Полякинята Юстина Ковалчик спечели златния олимпийски медал на 10 километра класически стил в ски бяганeто на Олимпийските игри в Сочи.

Второто място остана за шведката Шарлот Кала от Швеция, а трета се нареди норвежката състезателка Терезе Йохауг.

Ковалчик, която пропусна спринта във вторник заради контузия, стартира много силно на 10-те километра и даде най-добро време и на трите контроли, като финишира първа за 28:17,8 минути. Ковалчик получи контузия преди Олимпиадата - счупена костица на ходилото, която й попречи да се пребори за медал в скиатлона през уикенда.

Мнозина дори предричаха, че полякинята няма да може да продължи участието си в Сочи, но тя опроверга всички с триумфа си на 10 км класически стил. Това е втора олимпийска титла в кариерата на Ковалчик след успеха ѝ на 30-те километра във Ванкувър преди четири години.

Юстина Ковалчик е най-успешната полска спортистка на Зимни олимпийски игри с пет медала. Освен двете титли тя има сребро в спринта на ски бягане и бронз от скиатлона от Ванкувър 2010, както и бронз на 30-те километра от Торино 2006.

Шведката Шарлот Кала остана втора с изоставане от 18,4 секунди, а една от фаворитките Терезе Йохауг от Норвегия завоюва бронза на 28,3 секунди след победителката.

Считаната за абсолютна фаворитка - олимпийската шампионка в скиатлона, Марит Бьорген, завърши на пето място, посочва БТА.

По неизвестни причини българките Антония Григорова-Бургова и Теодора Малчева не стартираха състезанието.