Откриват скисезона в Банско на 13 декември

Официалното откриване на скисезона в Банско е на 13 декември, но има готовност при подходящи условия и наличие на сняг съоръженията да заработят още на 1 декември, съобщи за БТА Иван Обрейков - маркетинг директор в дружество "Юлен" - концесионер на скизоната в пиринския курорт.

През лятото бе извършена пълна профилактика на съоръженията, уточни Обрейков. Подменени са и важни части на кабинковата въжена линия, която се експлоатира вече десет години. При минусови температури е готова да заработи и системата за изкуствен сняг, която покрива територията на скизоната и скипътя от Бъндеришка поляна до Банско.

Цените за ползване на съоръженията остават непроменени в сравнение с миналия сезон, съобщи Обрейков, като припомни, че дневната лифткарта за възрастни струва 58 лева.

Официалното откриване на новия сезон е насрочено за 13 декември и очакваме този традиционен празник на зимните спортове отново да събере много публика и фенове на ските, както и бивши ски шампиони и легенди на белия спорт, каза маркетинг директорът на скизона "Банско.

Програмата на откриването неизменно включва изобилие от игри за публиката и примамливи награди. Вече е известна програмата на събитията и състезанията, на които пиринският курорт ще бъде домакин през новия зимен сезон. Прелюдия към тях в края на ноември ще бъде уникалният и утвърдил се вече международен фестивал на планинарския филм "Банскофилмфест-2014".

Първите състезания по ски - алпийски дисциплини, ще бъдат на 22 и 23 декември и са за купа "Юлен". Те предшестват коледните и новогодишните празници, за които курортът Банско със съхранения си автентичен дух и чудесни условия за ски привлича много българи и гости от чужбина.

Безспорно най-голямото събитие през новия зимен сезон ще бъдат стартовете за Световната купа по ски - алпийски дисциплини, за жени. На 28 февруари - 1 март 2015 г. Банско ще приеме като успешен домакин за четвърти път най-добрите световни майстори на алпийските ски. Този път това ще бъдат дамите, които ще се състезават в дисциплините Супер Джи и суперкомбинация.

На 18 януари по традиция в Банско ще бъде отбелязан Световният ден на снега - една чудесна инициатива на FIS, стартирала през 2009 г., съобщиха още от дружество "Юлен". Този празник на зимните спортове е насочен основно към децата и младите скиори и в Банско за него винаги пристигат големи звезди и световни ски легенди от ранга на Алберто Томба, Петър Попангелов, Марк Жирардели.

Състезанията за купа "Капи" на 26 и 27 януари, детската надпревара за купа "Боби Мавриков" на 28 януари и на 18 февруари, националното първенство по ски - алпийски дисциплини на 4 и 5 март, както и състезания за аматьори допълват снежния календар за новия зимен сезон в курорта Банско. Предвижда се той да бъде "затворен" със състезанията за купа "Пирин" на 4 и 5 април 2015 г.