Олимпиада в няколко държави и градове?

снимка: БТА/AP

Първият олимпийски словесен маратон има своя позитивен ефект, пише в коментара си за Сесията на МОК от Сочи Джани Мерло, президент на АИПС (Световната асоциация на спортните журналисти).

Новият президент на МОК Томас Бах би желал тази 126-а сесия да бъде първата крачка към модернизацията на олимпийското движение. Неговата инициатива бе посрещната позитивно, въпреки, че не всичко мина гладко и леко.

Трите стълба на реформата – устойчивост, доверие и залагане на младостта – бяха обсъждани с повече от 200 изказвания по време на рекордните 12-часови дебати във всеки от двата дни с участието на много от новите членове на МОК. Това бе точно това, което очакваше Бах – без негативни, но с различни мнения.

Предложението да бъдат възстановени визитите в градовете кандидати за домакини ще бъде входирано за гласуване на следващия извънреден конгрес от 7 до 9 декември в Монако. Тези посещения баха спряни след корупционните скандали с подкупите на около Игрите в Солт Лейк Сити 2002.

По-проблематична се оказа ревизията на олимпийската програма, но първо следва да се вземе решение за продължителността на Игрите, както настоява дългогодишният шеф на съответната комисия Франко Караро. Те или ще се лимитират в сегашния си формат, или ще се приеме да бъдат удължени на 18 дни и повече. Това обаче ще породи много промени.

Съществува също така възможност Игрите в бъдеще да се организират не само в един град, но в множество селища в дадена страна или дори да бъдат поделени между няколко държави. Подобна идея въведе в организацията на европейските първенства по футбол президентът на УЕФА Мишел Платини с 12 отделни събития в различни държави. За това обаче е твърде рано да се приемат решения, а ще трябва да се изчака мнението на  комисиите по-късно през годината.

По време на сесията генералният секретар на Обединените нации Бан Ки-Муун изрази своята признателност пред олимпийскотто движение и пред огромните му заслуги за мирното развитието на човечеството.