Ола Виген Хатестад се окичи със златото в спринта

галерия:

снимка: БТА/AP

Страхотни емоции сътвориха скиорите във финала на спринта в ски бягането при мъжете на зимните олимпийски игри в Сочи.

В много драматичен финал златния олимпийски медал отиде при Ола Виген Хатестад (Норвегия). На второ място на 1.22 секунди се нареди Теодор Петерсон (Швеция), а трети остана Емил Йонсон (Швеция).

Още в елиминациите отпаднаха някои от най-големите фаворити в лицето Дарио Колоня и голямата надежда на домакините Никита Крюков (Русия) , който е олимпийски шампион от Ванкувър.

Самият финал бе много драматичен след като по едно време трима скиори паднаха на земята и единствено двамата водачи останаха непокътнати и изостаналия от групата Йонсон. Именно шведът се възползва максимално от това падане и стигна до бронзовия медал. След финала Йонсон колабира и беше изнесен от пистата от служебни лица от шведския отбор.

Четвърти с изоставане от 23.66 секунди финишира Андрес Гльоерсен (Норвегия), а надеждата на домакините Сергей Устюгов остана пети на 54.09 секунди.

Най-тежко при падането пострада световният шампион в дисциплината от Осло 2011 Маркус Хелнер (Швеция), който завърши последен във финала на 1:45.92 минута след победителя.

Хелнер, който преди два дни в Сочи спечели сребърен медал в скиатлона на 30 километра, търсеше трета олимпийска титла след златните отличия в скиатлона и с щафетата на 4 по 10 километра от Ванкувър 2010.

Българинът Андрей Гридин отпадна в квалификациите. Натурализираният казахстанец Гридин се класира на 64-о място от 85 финиширали.