Официално: Русия е шампион по фигурно пързаляне

снимка: БТА/AP

Русия официално прие първия си златен медал от Зимната Олимпиада в Сочи, след като с провеждане на състезанието на танцовите двойки приключи отборната надпревара във фигурното пързаляне.

То се проведе по-скоро за статистиката, защото бе ясно, че домакините ще триумфират с титлата в историческото първо издание на отборната надпревара на Зимни Олимпийски игри. Това стана възможно след победата на 15-годишното дете чудо Юлия Липницкая във волната програма при жените, а по-рано днес звездата на „сборная“ Евгени Плюшченко също спечели волната програма при мъжете.

Руснаците имаха недостижима преднина на върха преди танцовите двойки, където останаха на трета позиция, след като Елена Илиних и Никита Кацалапов събраха 103.48 точки. Победители станаха Мерил Дейвис и Чарли Уайт от САЩ със 114.34, но това не промени позицията на американците в крайното класиране и те ще се задоволят с бронзов медал.

Втори в танцовите двойки, а и в генералната таблица, са канадците, след като Теса Вирту и Скот Моар събраха 107.56 точки от журито.

В генералното класиране на отборната надпревара по фигурно пързаляне Русия е олимпийски шампион с общо 75 точки, следвана от Канада с 65, САЩ с 60, Италия с 52 и Япония с 51.

Юлия Липницка стана най-младата олимпийска шампионка в историята на Зимните Олимпийски игри. Днес, в деня на победата, Юлия Липницка е на 15 години и 249 дни, което е с шест дни по-малко от друга фигуристка - американката Тара Липински, която победи на олимпийските игри в Нагано през 1998 година.

Родената във Филаделфия на 10 юни 1981 година Тара Кирстен Липински спечели индивидуалния турнир по фигурно пързаляне в Нагано на възраст 15 години и 255 дни и тогава младата американска фигуристка подобри с два месеца рекорда със 70-годишна давност на легендарната норвежка фигуристка Соня Хени - трикратна олимпийска и десеткратна световна шампионка.