Община Пловдив подписа договор за проект за втори гребен канал

снимка: SPORTA.BG

Кметът на Пловдив Иван Тотев и арх. Васил Шилев - управител на "Ригел 99" ООД, подписаха договор за изготвянето на комплексен проект за инвестиционна инициатива за дублиращ гребен канал.

 

Това съобщиха от пресцентъра на общината. Водното съоръжение ще се намира северно от съществуващия канал и ще бъде част от Спортен комплекс "Отдих и култура". Общата стойност на договора е 156 000 лева, а срокът за изпълнение - 77 дни.

 

Пловдив е град с традиции в гребането и кану-каяка и е дал на България много олимпийски, световни и европейски шампиони, подчерта Тотев.

 

В тази връзка градът заслужава да се превърне в международен център на гребните спортове и това ще бъде приоритет за нас, допълни кметът. Според него развитието на спортната инфраструктура има пряко отношение към икономиката на града.

 

По думите му туризмът, свързан със спортни събития ще даде добавена стойност за развитието на Пловдив. В подкрепа на думите си той даде пример със Световното първенство по гребане за мъже и жени, за юноши и девойки, което се проведе през месец август миналата година.

 

Тогава над 1200 спортисти от 58 страни си дадоха среща в нашия древен и красив Пловдив - най-старият жив град в Европа, допълни той. Според заместник-кметът по спорт Георги Титюков развитието на уникалното съоръжение ще изстреля Гребния канал в Топ 5 в света.

 

Това е придобивка за всички пловдивчани, тъй като са предвидени множество атракции за всички граждани и гости на града - риболов, плажен волейбол, зелено училище и много други, допълни той.