800 гребци от 40 държави идват у нас за Световната купа

800 гребци от 40 държави се очакват в Пловдив за Световната купа по гребане, която ще се проведе от 10 до 12 май 2019 година, обяви председателят на организационния комитет Иван Попов. Според правилата на FISA (Световната федерация по гребане) всяка година има общо 3 кръга за Световната купа и след Пловдив са състезанията в Познан (Полша) и Люцерн (Швейцария). Правото да бъдем домакини спечелихме преди 2 години в САЩ. Досега Пловдив не е организирал това състезание. 

„Уверен съм, че след Световното първенство в Пловдив през 2018 година, което е най-голямото състезание в календара на FISA, сегашната организация няма да бъде проблем за нас. Организационният комитет и Пловдив имат добър опит, защото през последните 6 години заедно сме организирали най-големите възможни състезания по гребане. В Организационния комитет няма промени – хората си знаят работата, дори чуждестранните доброволци, ангажирани със съдийството, са същите. Единствените ни притеснения са свързани с времето – състезанието е много кратко и не могат да се отлагат сериите. Програмата е толкова плътна, че някои състезатели, които ще се борят за влизане във финала може да участват и в две гонки в петък и събота. В трите състезателни дни ще има общо 20 дисциплини – 6 за гребците от леката категория и 14 за гребците от тежката категория“, заяви Попов. 

Състезанието от Световната купа по гребане в Пловдив е първа проверка за отборите за сезона. Голямата цел на всички е Световното първенство по гребане през септември, а Пловдив ще бъде стартов тест за него. По предварителна информация българският отбор ще бъде съставен от 5 единични лодки /скиф/, като в състезанието ще вземат участие една жена и четирима мъже. Практиката е да се събират точките от трите кръга за Световната купа по гребане, за да се излъчат победителите за 2019 година в гребните дисциплини. За Пловдив състезанието ще означава освен международен престиж, но също и приходи от 1200-1500 чужденци, които ще бъдат в града от 5 до 7 дни. Състезанията ще се предават на живо по Eurosport и БНТ.

Подготовката за състезанието вече започна. На гребния канал се извършват малки ремонтни дейности, а организационният комитет работи по настаняването, транспорта и храната на отборите. Предстои подготовката на доброволците, които ще помагат по време на Световната купа. Поставено е стартовото устройство, а по-късно ще бъде инсталирана и buble line системата, която за първи път на Световното първенство през 2018 година онагледяваше за гребците и публиката кога лодките пресичат финалната линия.