България с 13-о място след края на Световната купа по гребане

Лидер след надпреварата за Световната купа по гребане в Пловдив е Китай пред Холандия и Полша. Президентът на БФ Гребане Свилен Нейков остана много доволен от състезанието. Представихме се добре, но има какво да добавим, за да отидем по-напред.

Десислава Георгиева завърши четвърта във финала на женския скиф. Златният медал спечели Лиса Схеенаард от Холандия пред Ян Жианг от Китай и олимпийската шампионка от Лондон Мирка Кнапкова от Чехия.

 „Доволна съм от моментната си форма и от класирането си спрямо нея. Основната ми цел през сезона са Европейското и Световното първенство“, каза Георгиева след финала.

19-годишната Мадлен Маркова спечели финал Б на същата дисциплина.

Кристиан Василев се нареди шести във финала на мъжкия скиф. Победата извоюва олимпийският вицешампион от Рио де Жанейро Дамир Мартин от Хърватия, изпреварил Пилип Павуку от Беларус и Роберт Вен от Финландия.

Двойката скул Станимир Халаджов и Рангел Кацарски направи добра гонка и завърши на второ място във финал Б на дисциплината.

„С четири финала българският гребен отбор се представи добре в първия кръг от Световната купа. Разбира се това е само началото на сезона, стартът в Пловдив е първото голямо състезание за годината и много от отборите все още не са готови. Вярвам, че имаме какво да добавим, но е важно, че се сравнихме с останалите. Вярвам, че имаме какво да добавим, за да отидем по-напред в класирането“, заяви председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Той добави, че Десислава Георгиева е изпълнила прекрасно задачите си във финала.

„От Кристиан очаквах още малко като реализация, но като цяло е добре подготвен“, допълни Нейков.

От 31 май до 2 юни е Европейското първенство в Люцерн. На него ще участват скифьорите Десислава Георгиева и Кристиан Василев, както и двойката скул – Рангел Кацарски и Станимир Караджов. На него Василев ще стартира с нова лодка.

„Имаме още две седмици до Европейското и се надявам там да добавим още малко, като покажем същия дух и характер“, каза Нейков.

Той коментира и участието на голямата съперничка на съпругата му Румяна Нейкова – почти 47-годишната Екатерина Карстен.

„Тя е голям боец. Дължим й уважение за всички постигнати резултати и за спортното й дълголетие. В момента не е в кондиция, за да реализира предишните си постижения. Може би е време да направи следващата крачка и да спре да се състезава. След участие в шест олимпиади и почти 30 години състезателна дейност не знам докога ще може да поддържа най-висока форма, каквато сме свикнали да очакваме от нея.  Мисля, че е време да заеме ръководен пост и да предаде своя опит на следващото поколение гребци. Но това е мое мнение. Тя най-добре ще си прецени“, каза председателят на федерацията.

Свилен Нейков похвали и организацията на Световната купа в Пловдив.

„Имаме готови екипи, които си знаят работата и са доказали, че могат да организират състезания от всички нива на календара на ФИСА. Благодарение на подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Община Пловдив, всички доброволци и всички екипи, имаше отлични условия за реализиране труда на състезателите“, завърши Нейков.

Благодарение на четвъртото място на Георгиева и шестото на Василев България е на 13-о място отборно в генералното класиране за световната купа с 6 точки. Лидер след надпреварата в Пловдив е Китай пред Холандия и Полша.