4000 акредитирани лица за Световното по гребане у нас! Идва и Томас Бах

Добра новина за любителите на спорта и забавленията и лоша за природозащитниците. Това е кратката равносметка след днешния брифинг, предшестващ Световния шампионат по гребане за мъже и жени. Планетарното първенство стартира в неделя, а лудницата на Гребната база е пълна от няколко дни. Организацията е такава, че в близост до канала и пиле не може да прехвъкне, ако няма акредитация. А с такива ще бъдат над 4000 лица - състезатели, щабове, журналисти и служебни лица.

Сега - на новината! Тя е, че президентът на МОК - Томас Бах ще пристигне в Пловдив на 15 септември. Първият човек в световния спорт ще направи символична първа копка на втория гребен канал, който ще бъде успореден на сегашния.

У нас президентът на МОК Томас Бах ще има работна среща с президента Румен Радев, с министрите на спорта на България, Русия и Австрия.

"Щом бъде изграден помощният канал ще имаме най-доброто съоръжение в света. Ще предложим на световното гребане още по-добри условия от сегашните", каза председателят на българската федерация по гребане Свилен Нейков на днешния брифинг.

"Имаме избран изпълнител за проектирането на втори гребен канал. Той трябва да приключи до два месеца, след което ще пристъпим към строителното разрешение. Може да приключим изграждането на съоръжението през 2020г.", внесе конкретика зам.-кметът по спортните въпроси на Пловдив - Георги Титюков.

"Щастлив съм отново да бъда тук. Във водата ще се състезават над 1000 участника от 62 страни. Гребната база в Пловдив е страхотна, тъй като дава възможност да си толкова близо до водата, буквално на една ръка разстояние. Подготовката за световното първенство е отлична", изчетка организаторите техническият делегат от ФИСА Майк Танер.

Заявки за телевизионна транслация от шампионата има подадени от над 80 държави. 200 са журналистите от чужбина, които идват за събитието.

Почти нвсички състезатели вече са в Пловдив и усилено тренират. За съжаление българското участие на първенството ще е скромно.

Олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова с болка обясни, че малкият брой българи е лош атестат за развитието на талантите, но се надява да имат успехи.

Очаква се публиката на Гребната да е много. Входът в свободен. Церемонията по откриването е утре от 18:30 часа на Античния театър.