Нурал Назмиев донесе на България световна титла по панкратион, Камен Георгиев - трети

галерия:

Българин завоюва световна титла по Панкратион от първенството в Тбилиси, Грузия. Нурал Назмиев накара залата да слуша "Мила родино", а Камен Георгиев зае третото място.  Панкратион е комбинация между бокс, борба и граплинг, световното първенство се проведе в Тбилиси , Грузия на 1-ви и 2-ри октомври 2016г. 

 

4161113World Pankration Championships е под егидата на международната федерация по Борба. Назмиев записа три победи над руснак, грузинец и чеченец в Тбилиси в своята категория до 92 кг. 

И тримата ни участници в световното първенство се оплакаха от съдийски грешки.  След редица „порязвания”- Георгиев стигна до трето място на 100кг, а Тони Маркулев въпреки тежките удари, които нанесе  срещу беларусина в категория до 84кг не успя да стигне до медал.

4161114

Българският отбор подаде контестации за фрапиращите грешки. На форума бе поставен въпросът за създаването на българска федерация по панкратион. От Международната федерация по панкратион отправиха покана към Йордан Ченков, който е сериозно ангажиран с този вид спорт, България да стане част от световната федерация. 

Панкратионът е един от най-древните спортове. Смесица между борба и бокс. Спортът е бил включен и като дисциплина в античните Олимпийски игри още през 648г. пр. н. е. Варианта практикуван през античността е бил атлетически сблъсък, комбиниращ както похвати от гръцкия бокс „пигмахия” и традиционната местна борба „пале”, така и допълнителни елементи. Спортистите били умели майстори на захватите, като използвали широка гама от премятания, хвърляния, вдигания и носения на противника. 

В наше време панкратиона е запазил своята зрелищност, но вече се мисли за използването на повече протектори и безопасност за спортистите. Модерният панкратион е изключително атрактивен, поради което се обсъжда неговото включване в олимпийската програма през 2024-а година.