Невръстен футболист умря след мач и потресе САЩ

снимка: twitter

Футболист от колежанското първенство по американски футбол почина от травма на главата, която получил по време на мач от плейофите в Аризона, САЩ.

Чарлс Ювела е бил с травма на мозъка си още по време на самия двубой, но бил откаран в болница едва след края му. Отборът му – гимназия Хопи – загубил драматично с 6:60 от Аризона Лутеран в първия кръг на плейофите в щата.

Единственият тъчдаун в мача за гимназия Хопи е бил дело именно на Ювела, чиято смърт потресе целия американски спорт. От известно време някои медии в САЩ непрестанно алармират, че американският футбол на колежанско ниво крие опасности за състезателите именно поради честото наличие на травми на главата.

250 хиляди души на възраст под 19 години са били приемани в спешните отделения на различни болници в САЩ заради получаване на мозъчни травми в следствие на спортна дейност.

Чарлс Ювела починал в болницата, където по това време били и неговите родители. Баща му Уолъс е директор на спортните дейности в гимназия Хопи.

Националният (а и международен) интерес към трагичната смърт на Ювела се разпали след като фланговият посрещач на отбора на Аризона в Националната футболна лига (НФЛ) – Аризона Кардиналс – Лари Фицджералд публикува снимка на Ювела в своя Туитър акаунт и призова последователите си да се молят за момчето и семейството му.