116-килограмов футболист призна, че е гей

снимка: БТА/AP

Състезателят по американски футбол Майкъл Сам шокира спортната общественост в САЩ, след като призна открито, че е гей.

С това 116-килограмовият защитник се превърна в първия открит хомосексуалист, който има възможност да заиграе в местната Национална футболна лига (НФЛ). Сам е един от най-котиращите се младоци за предстоящия драфт в елитния шампионат на САЩ.

"Аз съм Майкъл Сам. Състезател съм по американски футбол и съм гей. Искам просто да разкрия истината за себе си, преди някой да го направи вместо мен. Никой не е правил това до момента и се чувствам малко нервен. Все пак, аз го направих. Сега искам да играя и в НФЛ", каза футболистът.

Майкъл Сам е изгряваща звезда на американския футбол. Възпитаникът на Университета в Мисури е водач в листата по събаряния на куотърбекове и спирания за загуба на ярдове на нападенията в Югоизточната конференция на НСАА.

Според прогнозите на специалистите от НФЛ, Сам ще бъде избран от елитен отбор в средата на 7-рундовия драфт, посочва БТА.

"Аплодираме неговите честност и кураж. Майкъл е футболист, а щом той притежава умения и желание, значи може да успее в НФЛ. Приветстваме го и го подкрепяме", написа ръководството на НФЛ на официалния уебсайт на Лигата.