Наказание за Серхио Перес след Гран при на САЩ

галерия:

снимка: БТА/AP

Мексиканският пилот на Форс Индия Серхио Перес получи наказание да започне със седем места по-назад на решетката следващото състезание от сезон 2014 във Формула 1 за Гран при на Бразилия заради „безрасъдна маневра“ в САЩ.

На „Пистата на Америките“ Перес се блъсна в колегата си от Заубер Адриан Сутил още в първата обиколка, което доведе до ранното отпадане и на двамата, а секунди след това на пистата излезе кола за сигурност.

След края на спечеленото от Люис Хамилтън с Мерцедес състезание стюардите на ФИА излязоха с окончателната си присъда за катастрофата между Перес и Сутил, като обвиняват единствено мексиканеца.

„Пилотът на кола номер 11 (Перес) не можеше да очаква, ако е разсъждавал разумно, че ще завърши успешно маневрата. Сблъсъкът му с кола номер 99 (Сутил) беше безрасъден“, пише в изявлението на официалния сайт на ФИА по случая.

4122452

Самият Перес определи инцидента като „нещастен“, като в опита си да изпревари Сутил на 15-ти завой направи лек контакт с Кими Райконен, обяснявайки, че изобщо не е очаквал Ферари-то да се намира на това място от пистата в този определен момент.

Сутил стартира девети в САЩ, което е най-добрият резултат в квалификациите за Заубер през сезона и съответно най-сериозния шанс да бъдат отбелязани първи точки през 2014-та година. Германският пилот изрази възмущението си от „ненужната“ маневра на Перес, която му коства твърде ранно отпадане.