Мъри даде Бербо за пример и запита: Получи се с Астана, защо не и с Казахстан?

снимка: twitter.com

Станимир Стоилов даде официална пресконференция пред медиите в Казахстан, на която бе представен като новия селекционер на националния отбор. Мъри обяви своите планове начело на тима, идеите си за развитието на футбола в страната и обяви с какви играчи иска да работи. Той даде пример с Димитър Бербатов като еталон за държание на терена и извън него. Родният специалист каза още силни думи за бившия си клуб Астана, с който спечели 4 шампионски титли на Казахстан. 

"Наистина, ние дълго разговаряхме и умувахме как да подобрим казхстанския национален отбор. Надявам се Астана да продължи да се развива успешно. От дълго време живея в Казахстан и мога да кажа, че знам много неща за страната. Много хора тук ме питат кога ще вдигнат на крака националния отбор. Ясно е, че националният отбор на Казахстан има проблеми. Ако нямаше такива, не биха сменяли треньорите. Само заедно можем да подобрим футбола в страната", заяви Стоилов.

"Аз ще направя всичко така, че националният отбор да се представя добре. Това е главният отбор на страната. Разбира се, клубовете също трябва да се развиват. Ще поддържаме тесни връзки с клубните треньори. Футболистите трябва да осъзнаят, че националният отбор не е шега работа. За мен отборните действия са много важни. Ако видя, че даден футболист не се отнася отговорно към националния отбор, то просто той няма да получава повиквателни. Ето, например, аз имам информация за един футболист с подобно несериозно поведение, на когото няма да изпратя повиквателна. Така ще бъде, докато той не се извини на цял Казахстан", сподели Мъри.

"Заедно с футболистите ще се постараем да променим ситуацията към по-добро. В Казахстан има добри футболисти, просто трябва да им бъде придадена увереност. Ще помоля всички фенове за подкрепа, ще има тежки резултати, но ако сме заедно, ще постигнем и добри такива", обеща българският специалист.

"Аз не се притеснявам за собствената си треньорска кариера. Резултатите ми остават в статистиката. Важното е как ще се представя националният отбор на Казахстан. Не се притеснявам и за треньорската си репутация. По-лошо би било, ако пострада репутацията на казахстанския футбол. В България имаме една поговорка: "Който се бои от мечки, не ходи в гората". Щом ни се получи с Астана, защо да не ни се получи и с националния отбор? Да, ще бъде по-трудно, но опитваме", заяви Стоилов.

"Вече се разделих с момчетата в Астана. Искам да благодаря на всички ръководители на отбора, но най-голямата ми благодарност е към играчите - те са юнаци. Мога да кажа, че Астана стана моят втори дом. Трудно ми беше, но ми беше и мъчно да гледам страданията на казахстанските фенове.

Когато пристигнах в Астана си мислех едно, а накрая постигнахме много повече от това. Не мога да ви кажа какви цели точно ще гоним с националния отбор. Сега предстоят две контроли - с Унгария и с България. Искам да дам шанс на младите. Ще кажа едно: дори да не ни се получи сега, ние ще оставим отбор, който след 2-3 години ще се превърне в бъдещият Казахстан. Ще изградим силен колектив", обеща родният специалист.

"Астана и Кайрат винаги са били важни клубове за националния отбор на Казахстан. Ние ще наблюдаваме футболистите от всички клубове, а шанс ще получат тези, които си го заслужат. Разбираемо е, че двата водещи клуба имат двойна отговорност - те трябва да доказват, че са най-достойните.

В момента много се шуми около младия футболист Еркебулан Сейдамехмет, който подписа с руския Уфа. То не са интервюта, не са снимки... Познавам играчи, които са с класа над него. Ще ви дам пример с българския футболист Бербатов, който винаги се е държал като обикновен човек", заяви Мъри.

"Не е моя работа да казвам кой да ме наследи в Астана. Ние с Григорий Бабаян свършихме големия обем работа. В нашия щаб всички бяхме равни, просто аз имах последната дума като старши треньор. Смятам, че Григорий Бабаян може да продължи тази работа и искам да му благодаря. Надявам се, че той ще остане в Астана, но решението ще бъде на ръководството", завърши Станимир Стоилов.