Мария Киркова за Sporta.bg: Тренировките с най-добрите ми помагат доста

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Мария Киркова и този сезон ще бъде единствената българска представителка в стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Тя започна сезона в откриващия гигантски слалом в австрийския зимен център Зьолден, но след тежко падане в първия манш не можа да завърши надпреварата.

Киркова сподели специално за Sporta.bg, че вече се чувства по-добре физически след инцидента и вече мисли за следващите си стартове. В интервюто тя споделя, че ще се стреми да участва във възможно най-много състезания от Световната купа в Европа, като ще запълва програмата си и с участия в Европейската купа.

Ето как Мария Киркова отговори на въпросите на Sporta.bg:

Възстановена ли сте вече след тежкото падане в Зьолден?

Да, чуствам се добре и продължавам да тренирам. Падането като цяло не беше тежко, но при пързалянето надолу по склона бях с глава надолу и не видях една бабуна, която ме изхвърли на доста голяма височина и отново се стоварих на гръб... но всичко е наред, като изключим някоя друга синина... но това е нормално (усмихва се).4042055

Направихте ли някаква равносметка на участието си в първия старт от Световната купа?

Направих си равносметка... естествено, доволна съм, че взех участие и също така съм доволна от карането си до там, където паднах... технически беше добре... Единствено занапред трябва да подобря някои дребни неща и да прибавя още агресия и скорост.

Също така тренировката предишният ден, която имахме с всичи момичета, ми помогна доста. Защото така съм сред най-добрите и има доста какво да гледам като пример и веднага да изпробвам. Това лично на мен ми е от полза и се чуствам добре

Отдавна не бяхте карали в Зьолден в състезание, оказа ли това някакво негативно влияние върху представянето ви?

Ами не.....честно казано, не мисля за това. Занапред съм решила да правя всичко усмивка и да виждам само хубавите неща и хубавата страна на нещата. Скоро разбрах, че това е важно и това е пътят, по който трябва да се върви. Tака че приемам абсолютно серионо всяко едно състезание, но с усмивка и с това, че съм с любимите си ски.

4042054

Около два месеца прекарахте в Австрия преди началото на сезона, пълноценна ли беше подготовката и каква беше програмата ѝ?

Да, прекарах два месеца в Австрия, сега нещата за мен са малко по различни, тъй като не съм с националния отбор. Но смея да кажа, че проведох добра подготовка, всъщност която и в момента продължава

Сега в България как се чувствате и докога ще бъдете в родината си?

Сега съм в България и се чуствам добре, малко разнообразие, свързано с приятели и други задължения като посещение на лекции в университета ЮЗУ Неофит Рилски. Но, разбира се, и тук всеки ден най-важни са ми тренировките. А за момента, тъй като все още няма сняг - кондиционни такива.

Миналият сезон, ако не се лъжа, имахте три старта от Световната купа, сега колко пъти ще участвате в нея и колко старта планирате да направите за Купата на ФИС?

Имам някакъв първоначален план, но, естествено, всичко зависи от времето и дали всики състезания ще бъдат проведени. Но като цяло искам да карам колкото се може повече Световни купи в Европа и някои Европейски. Към това се стремя. Именно за това скоро заминавам отново.

4042053

В Зьолден се похвалиха с инвестиции за 280 милиона евро за нова лифтова верига. Сигурно често ви питат, но условията в България колко се различават от тези в Европа и виждате ли начин за подобрение?

Аз обичам родината си и смятам, че имаме много красива природа и имаме на къде да се развиваме. Напоследък се направиха доста неща, но не мисля че е редно да се мерим с държави, на които ските са им основен спорт от години и на всяко хълмче има лифт, това са традиции. Ние сме по-скромни, но имаме своя чар и се развиваме.

Какво си пожелавате за новия сезон и какво искате да постигнете в него?

За новия сезон първо си пожелавам здраве, то е най-важно. След това бих желала да имам късмет! Трудът е от мен.