Мария Киркова за Sporta.bg: Олимпиадата не е единствената ми цел

галерия:

снимка: Булфото

Най-добрата българка в алпийските ски Мария Киркова се готви усилено за началото на новия зимен сезон. В интервю за Sporta.bg специалистката в слалома разкри подробности за тренировъчния си процес, за програмата на подготовката и за амбициите си в изключително важната олимпийска кампания.

Олимпиадата в Сочи през 2014-та година е голямата ми цел, което е нормално, защото този форум е върхът в кариерата на всеки спортист. Ще получа по-високо самочувствие обаче от добри представяния и в Световната купа и още по-добри в Европейската, така че и те са много важни за мен“, сподели Киркова пред Sporta.bg

Олимпийските игри в Сочи 2014 ще бъдат второто участие за Киркова на най-големия спортен форум. Във Ванкувър през 2010-та тя се пуска в слалома, но не завършва втория манш.

Мария разкри пред Sporta.bg, че в националния ни отбор по алпийски дисциплини навлизат много млади таланти, които я карат да гледа с оптимизъм към близкото бъдеще на зимните спортове у нас.

Киркова е убедена, че обича много ските и ще се стреми да помага с каквото може на българските спортисти дори когато приключи активната си кариера.

Ето как Мария Киркова отговори на въпросите на Sporta.bg:

Как протича подготовката ти за предстоящия зимен сезон и къде тренираш?

Засега съм тук, в България. Тренирам физическа подготовка – тичам, скачам, правя фитнес, всичко, което ни е подготвено по програма от кондиционния треньор.

Иначе съвсем скоро заминавам в Австрия на ски, както преди това имах няколко лагера в Австрия и Швейцария. Общо взето, както всяка година – имаме програма и я следваме.

4042053

Разкажи ни нещо повече за националния отбор. Какво е настроението между скиорите, кажи няколко думи за треньорите и други интересни неща.

Екипът на националния отбор е леко променен. Що се отнася до треньорите, имаме някои нови лица. Затова сме въодушевени и всичко върви нормално. Състезателите са в добро настроение, в добро здраве, което е най-важно. Всеки дава най-доброто от себе си, защото, вс пак, е олимпийски сезон, така че се подкрепяме и има много добра атмосфера.

В какви състезания ще участваш този сезон? Ще се завърнеш ли в Световната купа?

Да, това е целта – да карам в колкото може повече състезания от Световната и Европейската купа. Треньорите ме увериха, че такава е програмата. В началото ще участвам в няколко встъпителни състезания и в последствие ще се включа в кръговете. Идеята е да имам повече участия в Европейски и Световни купи.

4042054

Участие и добро представяне на Олимпиадата ли е голямата цел пред теб този сезон?

 

Разбира се, това е може би най-голямата цел за този сезон, защото Олимпиадата е най-голямата цел в кариерата. За мен обаче целта, освен Олимпиадата, е добро класиране в Световната купа и още по-добро в Европейската. Те също са много важни за мен и биха ми донесли допълнително самочувствие за участието в Олимпиадата.

c06b4096-d3bc-ea9f-d60c-c6a5eafa421fТова, че нямаш конкуренция в твоята дисциплина в България, проблем ли е в усъвършенстването ти? Виждаш ли добро развитие на зимните спортове у нас в близките години?

Има много млади скиори, които навлизат в националния отбор. Тренирам с тях, виждам ги и винаги ще им помагам, защото виждам добро бъдеще за тях. Много искам и ще работя за това България винаги да има добри скиори.

Аз ще се състезавам колкото мога, след което ще помагам с каквото мога, защото обичам този спорт. Така че виждам добро близко бъдеще за България. Надявам се да се развиваме все по-добре.

Какво научи през последните няколко години, когато премина през най-големите си изпитания в кариерата си – контузията, която те спря от участие за известно време?

Най-неприятното за един скиор е да се контузи. Аз научих едно – когато съм контузена, ми навлизат в главата нещата, които не съм правила, когато съм здрава. Научих, че винаги трябва да правиш нещата максимално, когато имаш тази възможност.

Така че преосмислих не само живота си като цяло, но и спортната си кариера, защото разбрах, че за мен ски спортът е част от моя живот. Контузията е най-страшното изпитание, но понякога става така, че всяко зло за добро и след контузията искаш да ставаш все по-добър.

Михаил Игнатов, Sporta.bg