Марио Мат с исторически триумф в слалома

галерия:

снимка: БТА/AP

Австрийският ветеран Марио Мат се възползва по най-добрия начин от отпадането на повечето фаворити и спечели слалома във френския зимен център Вал д'Изер, кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Мат постигна първия си триумф от Кранска гора през 2011-та година и в същото време стана най-възрастният алпиец в историята с победа в Световната купа. Австриецът е на 34 години и 250 дни, с което изпреварва досегашния най-стар победител Кристиан Яге от Финландия (33 години и 253 дни).

Световният шампион в слалома за 2001-ва и 2007-ма година взе солиден аванс още след първия манш и нямаше особени проблеми да го съхрани във второто си спускане, за да събере най-добро общо време – 1:44.59 минути.

Победата е номер 15 за Марио Мат в кариерата му и 14-та в дисциплината, с което изравни постижението на друг знаменит алпиец – Бенямин Райх, като сега двамата делят националния рекорд на Австрия в това отношение. Иначе във вечната ранглиста Мат и Райх са на 5-та позиция по брой победи за Световната купа.

Шведът Матиас Харгин остана на втора позиция с време 1:45.12 в двата манша, а италианецът Патрик Талер се нареди на трето място – 1:45.37 минути.

Шампионът в Световната купа през последните два сезона Марсел Хиршер прекрати невероятната си поредица от 11 изкачвания на подиума в слаломите. За първи път от март 2012-та година той не можа да се класира за втория манш, като се превърна в една от високо профилираните жертви на заледената писта във Вал д'Изер.

Цели 29 от 68-те състезатели не успяха да финишират заради паданията си в различни части на трасето. Норвежецът Аксел Лунд Свиндал не взе участие в слалома и продължава да води в генералното класиране за Световната купа с 360 точки, следван от Марсел Хиршер с 335.

Тед Лигети, който също отпадна в първия манш днес във Вал д'Изер, е трети с 269 пункта. В класирането за Малкия кристален глобус в слалома води Марио Мат със 180 точки, следван от Матиас Харгин със 125 и Хиршер със 100.