Томба: България може да приеме Олимпиада

снимка: Булфото

Щастие и чаша хубаво вино, да бъде с хората, които обича и които го обичат - това си пожела с усмивка за рождения си ден на 19 декември Алберто Томба в скицентъра на Банско в Пирин край пистата, която носи неговото име.

Легендарният италиански скиор е сред звездните гости през този уикенд за откриването на новия скисезон в българския зимен курорт номер 1. "Ла Бомба" сподели, че тук се чувства като у дома си, че хората са великолепни и ги приема като свое семейство.

Впрочем Томба отдавна е почетен гражданин на Банско и бе първата голяма звезда на световните ски, която пристигна преди десет години тук за откриването на обновената скизона в пиринския курорт. А и България е страна, където нито виното, нито храната му липсват. Българските вина и ястия му допадат, а в сравнение с 2003 година, когато за първи път пристига тук, той счита, че качеството и на тези неща се е качило.

"Сигурно сте взели нещо от италианците", казва по този повод с широка усмивка темпераментният представител на Апенините. И сега Томба, който зарадва феновете на белите спортове заедно с още четири величия на алпийските ски - Марк Жирардели, Люк Алфан, Юре Козир и Петър Попангелов, раздаде много автографи и любезно отговори на всякакви журналистически въпроси. Както стана ясно от отговорите му, извън ските той обича да тича и да плува.

Тези спортни занимания практикува обикновено през лятото, защото през зимата много пътува и не му остава време да се поддържа във форма. Благотворителните каузи са също част от обществените ангажименти на големия шампион.

"Току-що се върнах от Прага, разказа той, където се състезавах на покер, за да се съберат пари за благотворителност. Но това е един спорт, който не ми подхожда - не е за мен да остана седнал три-четири часа.

Свикнал съм да съм непрекъснато в движение и повече от един час не мога да седя на едно място." Томба допълни, че помага и на млади спортисти, че винаги е в контакт с президента на Италианската ски федерация, с когото коментирали къде и как може да помогне и с каквото може той самият помага.

След като Сочи може да организира олимпиада, защо и България да не може, коментира италианският спортист възможностите и условията за зимни спортове в нашата страна. Той счита, че страната ни може да бъде домакин на най-високия световен спортен форум и че е възможно това да се случи например през 2022-а или 2026 г.

Според него Банско може да приеме олимпийски състезания в алпийските дисциплини, Боровец - биатлона, Витоша - ски скоковете, Пампорово - ски бягането. Олимпиадата в Сочи по думите на Томба ще бъде малко странна, защото са нови пистите и не се познават добре.

"Да се надяваме, че времето ще бъде на страната на спортистите, каза той в отговор на въпрос за очакванията му и прогнозата за предстоящите олимпийски стартове при алпийците. Това е много важно, да има слънце, както е днес тук в Банско.

Защото по този начин наистина ще спечели най-добрият и няма да има някакви спекулации с времето и с това, че не се познават пистите." "Ла Бомба" вероятно ще бъде в Сочи, но не е сигурно, защото ще работи за телевизия "Скай", които ще коментират директно от Милано, но в очакване и на един отговор от Русия.

А що се отнася до предстоящото световно първенство по футбол Алберто Томба отговори, че за него националният отбор на Италия и неговото представяне винаги е било важно и се надява "скуадрата" да спечели мондиала. "Не знам кой ще победи, но все пак сега първенството е в Бразилия, страната, където е роден футболът", добави "Ла Бомба", цитиран от бТА.