Линдзи Вон се провали в спускането, италианка с първо злато на Олимпиада

снимка: twitter.com

Голямата фаворитка за златния медал в спускането при алпийските ски на Олимпиадата в ПьонгЧанг - Линдзи Вон, се задоволи само с бронза в дисциплината. Американката не успя да стигне до второ злато на Зимни игри след това в спускането през 2010 във Ванкувър, но все пак съумя да се добере до първи медал на настоящата Олимпиада в Южна Корея. 

Голямата шампионка в дисциплината се казва София Годжа. 25-годишната италианка, която е водачка в световната ранглиста в спускането, завоюва своя първи медал от Олимпийски игри. Годжа донесе и първи златен медал на своята страна от настоящите Зимни игри. Тя направи уникално спускане и закова хронометрите на 1:39.22 минути.

Норвежката Рагнхилд Мовинкел трябва много да съжалява, тъй като завърши едва на девет стотни зад победителката и се окичи със среброто. Тя спечели същия медал и в гигантския слалом.

Вон пък остана на 0.47 сек. от Годжа. Разочарование имаше и за представителката на Лихтенщайн Тина Вайратер, която за малко се размина с медал. Тя остана на 4-ата позиция в класирането, на 63 стотни зад италианката, а имаше много по-големи надежди след доброто представяне в тренировъчните сесии.

Спускане, жени, крайно класиране: 

1. София Годжа (Италия) - 1:39,22 минути
2. Рагнхилд Мовинкел (Норвегия) +0,09
3. Линдзи Вон (САЩ) - +0,47
4. Тина Вайратер (Лихтенщайн) + 0,63
5. Алис Макенис (САЩ) + 1,02
6. Корит Зутер (Швейцария) + 1,07
7. Брийзи Джонсън (САЩ) + 1,12
8. Мишел Гизин (Швейцария) + 1,33
9. Виктория Ребенсбург (Германия) + 1,42
10. Рамона Зибенхофер (Австрия) + 1,76