Лигети не даде шанс на Хиршер на старта на сезона в Зьолден

снимка: БТА/AP

Американската суперзвезда в мъжките алпийски ски Тед Лигети триумфира за четвърти път в кариерата си в гигантския слалом в австрийския зимен център Зьолден – първи старт от Световната купа.

На пистата в глетчера Ретенбах Лигети водеше след първия манш и успя да задържи аванса си пред конкурентите, като финишира първи с общо време 2:23.88 минути – 0.15 секунди пред най-добрия от френския легион Томас Фанара и 0.17 секунди пред основния си конкурент и хегемон в Световната купа през последните четири години Марсел Хиршер.

Устременият към постижението на Марк Жирардели с 5 големи Кристални глобуса австриец не можа да зарадва родните си фенове с втори пореден успех в Зьолден и трябваше да се задоволи с последното място на подиума, тъй като по-добър от него се оказа и Фанара – водачът на изключително впечатляващия френски екип, с който, особено в гигантския слалом, ще трябва да се задоволяват всички.

За 20-ти път в кариерата си Лигети успява да спечели старт от Световната купа, когато е бил начело след първия манш. Хиршер пък пет пъти бе успявал да спечели състезания, в които изостава след първото спускане, но днес не можа да увеличи сметката си по този показател.

Нани Роберто от Италия, Алексис Пентюро от Франция, Роланд Лайтингер от Австрия, Хенрик Кристофершен от Норвегия, Феликс Нойройтер от Германия (последните изброени трима финишираха с еднакво време, но Лайтингер е записан по-напред в класирането и ще спечели повече точки, защото е с най-заден стартов номер – 39), Матьо Фавър и Виктор Мюфа-Жанде от Франция допълниха топ 10.

Българинът Алберт Попов се пусна със 71-ви стартов номер, но не можа да приключи първия манш, след като направи грешка при атака на една от вратите преди втората контрола. На първата младата надежда на родните ски изоставаше с 1.23 секунди от лидера Лигети.