Легендата Томба дава старт на сезона в Банско

снимка: Булфото

Трикратният олимпийски и двукратен световен шампион по ски-алпийски дисциплини Алберто Томба ще даде старт на сезона в Банско.

Италианската легенда ще бъде ВИП-гост на официалното откриване на 14 декември и знаково ще се спусне по пистата, която носи неговото име. Ла Бомба стана кръстник на трасето през 2003 година, когато за първи път дойде на Бъндеришка поляна и подкара сезона. Сега Томба ще стъпи под Тодорка точно 5 дни преди на 19 декември да навърши 47 години.

Любопитното е, че за него 2013 година започна също от Банско - 19 януари той пристигна за 5-ото издание на проекта "Научи се да караш ски" и даде името и лицето си на една от кабинките на лифта.

Освен Томба, на откриването на сезона се чакат още 4 величия в ските. По традиция в пиринския курорт ще бъде единственият 5-кратен носител на Световната купа по ски-алпийски дисциплини Марк Жирардели, а компания ще му прави скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов.

Славният французин Люк Лафан, който откри сезона в полите на Пирин преди 3 години, е потвърдил участието си и явно също става част от семейството "Банско". А той е истински феномен в спорта - носител на голямата световна купа за 1997 година в алпийските ски, но освен това е и победител в най-престижната автомобилна надпревара в света - рали "Дакар" за 2006 година.

Звездният ски тим допълва словенецът Юре Козир, който прекрати кариерата си през 2006 година след 15 сезона в Световната купа, 3 победи и общо 20 подиума.

Както и в предишните години, публиката ще има възможност да се пусне в състезанието със ски-легендите "Победи шампионите", а след това ще може да си намери ключовете от чисто нов автомобил в снега в надпреварата "Търсачи на съкровища"