Лара Гут спечели последното спускане за сезона

галерия:

снимка: Булфото

Швейцарката Лара Гут спечели спускането последната спускане от календара на Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Надпреврата се провежда в швейцарския курорт Ленцерхайде и е част от финалите на Световната купа.

Пред родна публика 22-годишната алпийка спря хронометрите на 1:32.31 минути и спечели своята шеста победа през този сезон. Втора на 0,5 секунди остана австрийката Елизабет Гьоргъл, а трета се нареди друга швейцарка - Френци Ауфденблатен, която финишира с време 1:32.88.

С победата си Лара Гут събра 956 точки в генералното класиране за Световната купа и заема трета позиция.

Любопитно е, че първите седем в спускането днес бяха представителки на домакините и Австрия. Фабиен Сутер от Швейцария остана четвърта, на 84 стотни зад победителката. Пета, шеста и седма пък се наредиха три австрийки - Андреа Фишбахер, Ана Фенингер и Никол Шмидхофер.

4072240

Шестото място на Фенингер ѝ бе достатъчно да оглави генералното класиране за Световната купа. Тя вече има 1191 точки - с 11 повече от досегашната лидерка Мария Хьофъл Рийш. Германката днес не успя да финишира, след като падна и се удари в предпазните мрежи.

Въпреки отпадането Рийш вече си бе гарантира малката Световна купа в дисциплината спускане. Тя завършва сезона с 504 точки. Втора е Ана Фенингер с 464, а трета - Тина Мазе - с 409. Словенката, която подели олимпийската титла с Доминик Жизен, днес остана едва 15-а. Жизен пък се класира на 9-о място.

Стартът при жените се проведе два часа след мъжкото спускане на писта "Силвано Белтрамети". Интересно е, че времето на победителката Лара Гут е с 2.32 секунди по-бавно от това на победителя при мъжете Матиас Майер. С него тя би се наредила на 18-о място в мъжкия старт.