Олимпийският шампион с първа победа за Световната купа

галерия:

снимка: БТА/AP

Олимпийският шампион Матиас Майер от Австрия спечели мъжкото спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в швейцарския зимен център Ленцерхайде.

Майер финишира с време 1:29.99 минута и продължи с отличното си представяне след края на Олимпиадата. Любопитно е обаче, че въпреки, че е олимпийски шампион, това бе едва първа за Световната купа в актива на Майер.

Второто място разделиха италианецът Кристоф Инерхофер и американецът Тед Лигети, които останаха на 11 стотни от секундата зад победителя.

Именно Майер и Инерхофер завършиха на първите две места в спускането на олимпийските игри в Сочи.

В подножието на подиума остана Петер Фил, който финишира с 13 стотни по-слабо време от Майер, докато норвежецът Аксел Лунд Свиндал завърши пети с 1:30.19 минути. Шестицата допълва Травис Генънг от САЩ.

4072225

Въпреки че не успя да се качи на подиума, Свиндал все пак излезе начело в генералното класиране за Световната Купа. Днес той спечели 45 точки и отново измести Марсел Хиршер в битката за Големия кристален глобус с преднина от 41 пункта.

С второто място днес Тед Лигети се изкачи на трето място в подреждането с 824 точки. Днес той за първи път в своята кариера се качи на подиума в дисциплината спускане.

След надпреварата Аксел Лунд Свиндал получи Малкия кристален глобус в спускането, който той спечели още преди две седмици в Квитфил. Норвежецът завърши с 570 точки в класирането, а след него остана нареждат Ерик Гей от Канада с 369 точки и австриецът Ханес Райхелт с 360 точки.

Днес Хиршер пропусна спускането, но утре ще се пусне в супергигантския слалом, където ще се пусне и Синдал.