Куп българи в Сочи днес

снимка: БТА/AP

Българското участие в Сочи 2014 днес ще бъде съсредоточено в биатлона, сноуборда, ски алпийски дисциплини и ски бягане.

Олимпийската програма на родните спортисти вече започна с квалификациите в сноуборд – паралелен слалом, където Радослав Янков завърши 21-ви и записа най-доброто представяне за българин на Олимпиада в този спорт.

Янков отпадна преди осминафиналите, където продължиха състезателите от топ 16, но подобри резултата си – 25-то място – от паралелния гигантски слалом по-рано в олимпийската програма.

От 11:00 часа започва масовият старт в женското ски бягане, където ще гледаме с интерес представянето на Антония Григорова-Бургова и Теодора Малчева. Битката за медалите ще бъде съсредоточена между състезателките от Норвегия, Финландия, Швеция, Германия и полякинята Юстина Ковалчик.

От 14:45 часа започва последното състезание от олимпийския турнир по ски алпийски дисциплини – мъжкият слалом. Там България ще бъде представена от Георги Георгиев, Никола Чонгаров и Стефан Присадов, като те ще се стремят да влязат в топ 30, което би било великолепен успех за страната ни.

Фаворити за медалите в слалома са австриеца Марсел Хиршер, Хенрик Кристоферсен (Норвегия), Феликс Нойройтер (Германия), Алексис Пинтуро (Франция) и ветерана Марио Мат (Австрия).

От 16:30 часа пък е кулминацията в програмата на биатлона в Сочи 2014 – мъжката щафета, където българите Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечоров и дебютантът Иван Златев ще опитат да сътворят подвиг и да се вредят в топ 8 на състезанието.

Най-успешният олимпийски спортист в историята Оле Ейнар Бьорндален ще поведе квартета на Норвегия по пътя към пореден медал от Игрите.

Днес ще бъдат раздадени общо 7 комплекта медали – 2 в сноуборда, 1 в ски свободен стил, 1 в биатлона, 2 в бързото пързаляне с кънки и 1 в алпийските дисциплини. Олимпиадата завършва утре, когато е и церемонията по закриването.