Край! Обявиха финала на спасителната акция, Бог да прости Боян Петров

Спасителните акции за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров свършиха и няма д абъдат подновявани повече. Съни, както е прякорът на Боян, е в неизвестност близо две седмици, след като тръгна да изкачва връх Шиша Пангма. Той ще остане завинаги в любимата си планина, където покори цели 10 осемхилядника.

Кирил Петков, който е от екипа на Боян Петров и участва в издирвателната акция, обяви края на търсенето и се сбогува с алпиниста чрез публикация във Фейсбук.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути.

За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа в социалната мрежа Кирил Петков.