Красимир Анев в топ 20 на спринта в Поклюка

Красимир Анев записа най-добро класиране от българите в спринта на 10 километра от Световната купа по биатлон в словенския зимен център Поклюка.

Той завърши на 18-то място от 92 състезатели, като допусна две грешки на огневия рубеж и регистрира изоставане от 1:08.8 минута от победителя.

Общо четирима българи взеха участие в надпреварата. Владимир Илиев завърши 54-и с четири пропуска в стрелбата и на 3:15.5 минути от най-доброто време. Михаил Клечоров се класира 69-и с три грешки и изоставане от 4:31.0 минути, а Димитър Герджиков е 87-и с пет пропуснати мишени и на 6:20.1 минути зад победителя.

Първото място завоюва шведът Бьорн Фери, който направи само една грешка в двете стрелби и измина дистанцията за 25:03.5 минути. За него това е първа победа в Световната купа за сезона и общо шеста в кариерата му.

Втори на 1.5 секунди след Фери остана руснакът Антон Шипулин, който повали всичките 10 мишени. Трети завърши германецът Арнд Пфайфер от Германия, който остана на 2.7 секунди с един пропуск в стрелбата.

Олимпийският шампион в дисциплината Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) завърши четвърти с една грешка и изоставане от 17.4 секунди.

Двукратният олимпийски шампион и лидер в генералното класиране за сезона Мартен Фуркад (Франция) се класира седми с два пропуска в стрелбата и на 20.7 секунди от победителя.

В генералното класиране за Световната купа начело е Мартен Фуркад (Франция) с 570 точки, следван от Емил Хегле Свендсен (Норвегия) с 421 точки и Доминик Ландертингер (Австрия) с 405 точки.

Красимир Анев се изкачи на 43-о място с 98 точки, Владимир Илиев е 60-и с 40 точки, а Михаил Клечоров - 96-и с 5 пункта.