Пьончан ще следва стриктно модела на Сочи

Домакинът на следващата Зимна Олимпиада - Пьончан ще следва стриктно модела на Сочи 2014. Това обявиха организаторите на Игрите през 2018 година непосредствено след завършването на стартовете в Русия. Целта е да се създаде мегацентър на зимните спортове в тази част на света - нещо, което според тях сега липсва.

В тази връзка бе създадена програмата "Нови хоризонти". Нейната визия е да отговори на бързо нарастващата популярност на белите дисциплини в Азия и да превърне местната провинция Ганвон в нова дестинация за зимни спортове и туризъм.

"Досега в Азия зимните спортове не бяха така силно развити в сравнение с други континенти. Но в последните години наблюдаваме истински бум на интереса към тях и на индустрията, която ги захранва", твърди Ким Жин-Сун, президент и изпълнителен директор на Оргкомитета за Пьончан 2018.

"Визията ни е ясна: нови хоризонти, развитие на индустрията и изграждане на мощен зимен център в провинция Ганвон", добави Ким Жин-Сун.

За постигането на тази цел покрай Игрите ще бъдат построени няколко нови комплекса: за фигурно пързаляне, хокей на лед, кънки бягане и шорттрек, ски-зона за алпийски дисциплини, плюс улей за бобслей, шейни и скелетон.

Наред с това ще се използват съществуващите съоръжения: залата за кърлинг "Ганеун Индор Айс Ринг", центърът за сноуборд и фристайл ски "Бокван Финикс Парк" и най-големият ски и борд курорт в страната "Йонпьон", където ще бъдат слаломите и гигантските слаломи.

Шанците в комплекса за ски-скокове "Алпенсиа" също са в действие, тъй като останаха наследство от предишните неуспешни кандидатури за Игрите през 2010 и 2014 г. Организаторите се надяват, че всеки един олимпийски обект ще има подобна съдба и ще донесе полза и печалба на страната и региона след Игрите.

"Следолимпийската съдба на съоръженията е много важна за нас. Цялата ни стратегия е базирана на това. Повечето от снежните комплекси са частни и ще бъдат използвани като курорти и спортни центрове след Олимпиадата. Залите ще бъдат преустроени в гимнастически и училищни салони, конгресни, учебни и рекреативни центрове, както и в места за отдих, обслужващи населението", обеща Ким Жин-Сун.

Корейските топсъстезатели, треньори и спортни функционери вече пресмятат ползата от това, че ще имат нови съоръжения от най-висока класа.

"В момента тренираме в чужбина по шест месеца в годината", каза състезателят по шейни Чо Юн Мюн, който стартира в партньорство с Парк Джинйон на двойки в Сочи. "Преди това пък просто се спускахме с лагерна шейна по черен път, надолу по един склон. Но с новия улей в Пьончан целият ни тим вече ще има страхотни условия и ще тренира единствено за злато".