Кралев се отчете за изградената спортна инфраструктура

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев запозна парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, която има изнесено заседание на „Спортпалас“ край Варна с постигнатите резултати по време на неговите два мандата по отношение реновирането и изграждането на спортната инфраструктура.

„Наблюденията, които имам от обиколките си в страната през последните три години са, че имаме значително изоставане в тази област. Голяма част от спортната инфраструктура не е реконструирана, не е в нормално състояние и не позволява да се води нормален тренировъчен процес. Дори и там, където има направени стадиони или те са реконструирани, няма тренировъчни терени. Списъкът с направеното до сега не е малък, но имаме още много задачи за решаване основно по отношение на тренировъчната
инфраструктура. Вече има направена добра спортна инфраструктура, която да се използва основно за състезания от най-висок ранг и е време да обърнем сериозно внимание на тренировъчните съоръжения“, каза Кралев.

В момента се търси начин за довършване на стартирания ремонт на високопланинската база „Белмекен“. „Ние направихме частичен ремонт на общите помещения, където спортистите се хранят и се събират да общуват. Подобри се изолацията, сложихме нова дограма, така че намалим разходите за отопление. Но трябва още много да се направи за подобряване на битовите условия“, сподели Кралев.

По отношение на големите спортни зали министърът отчете, че по време на неговите два мандата е реконструиран Дворецът на културата и спорта във Варна на стойност 12 867 000 лв. В момента се строи „Арена Бургас“, която трябва да бъде открита през следващата година, като се очаква пълният строеж да излезе около 50 млн. лв. В
началото на следващата година предстои и откриването на „Арена Шумен“, чиято стойност е 8 млн. лева.

От обектите, собственост на търговските дружества „Национална спортна база“ ЕАД и Академика 2011 е извършен ремонт на зала „Фестивална“, която вече носи името – „Асикс Арена“ на стойност 7 млн. лв., от които 4 млн. собствени средства на „Академика 2011“ и 3 млн. лв. по договор за енергийна ефективност. Подписан е и 6- годишен спонсорски договор с „Асикс“, които ще дават по 100 000 лв. на година. Извършен е ремонт на зала „София“ на стойност 1,8 млн. лв. Ремонтиран за сумата от 940 000 лв. е спортен комплекс „Академика“ на 4-км., като 460 000 лв. са по договор за енергийна ефективност и 480 000 лв. са 10-годишен кредит за Строително монтажни дейности. Извършени са още реконструкции на Белмекен (450 000 лв.), спортен комплекс „Диана“ (около 600 000 лв.), зали „Раковски“ (около 50 000 лв.) и за 40 000 лв. е закупено оборудване на НСБ Спартак Созопол. „Зала „София“ е изключително полезно съоръжение, което събира по-малко публика и е подходящо за по-малки спортни мероприятия. Вече успяхме да проведем Европейско първенство по бокс за жени там. Залата е много натоварена, което показва, че има пазар и за такива съоръжения. Спортният комплекс „Академика“ на 4- и километър пък разполага басейн, зала за волейбол, където ще тренира „Левски“ на Владо Николов, зала за художествена гимнастика и зала за бокс. Търсим средства да довършим и реконструкцията на стадиона“, разясни министърът.

Кралев обърна специално внимание на програмата за реконструкция на стадионите, която стартира с ремонта на Националния стадион „Васил Левски“ за 1,3 млн. лв., през 2015 г., като има ново тревно покритие, ново табло и съблекални. „Видяхте преди 2 дни отличното състояние на тревното покритие по време на мача с Франция. Французите бяха много доволни и ни похвалиха. Въпреки проливния дъжд, нямаше никакви проблеми с терена. Съблекалните пък не бяха правени от 40-50 години и бяха в ужасно състояние“, каза Кралев.

Той отчете ремонтите на стадион „Тича“ във Варна, стадионите в Горна Оряховица, Русе, Велико Търново и стадион „Огоста“ в Монтана, които бяха финансирани с ПМС. Със собствени средства, ММС е извършило реконструкция и на стадион „Локомотив“ (изградени 3 броя игрища за мини футбол, 2 тенис корта, 1 игрище за волейбол), стадиона на ФК „Бистрица“ (изградени открити трибуни, помощно игрище за тренировки, обслужваща сграда), тренировъчен терен на стадион „Верея“ в Стара Загора, ремонт на официалния терен и лекоатлетическа писта в Хасково, който ще се открият всеки момент, ремонт на стадионите в Ямбол и Дългопол. Със средства на ММС са извършени също ремонти на зали в Благоевград, Добрич, Варна, Перник, Пловдив, Русе, Силистра и спортен комплекс „Иван Рилски“ в Минно-геоложкия университет в София. Осигурени са 575 000 лв. за изграждането на залата за борба на Станка Златева в Сливен.

Министърът отчете още реконструкция на лекоатлетическа писта в залата на „Локомотив“ Пловдив, изградена нова лекоатлетическа писта в Сандански и ремонт на пистата на Национална спортна академия. Площадка с изкуствена трева за футбол в с. Паволче, площадка в Дулово, отопление на покритата лекоатлетическата писта в Сливен, детски площадки по проект „Усмихнат баскетбол“ в ж.к. Младост, София. Отпуснати са средства за възстановяване на спортните игрища в с. Хитрино, област Шумен и е закупена нова филтърна система за басейна „Спартак“ в София.