Великден е! Христос възкръсна и е навсякъде! Може да се празнува и вкъщи

Христос Воскресе!

Уважаеми читатели на Sporta.bg, желаем Ви светлина в душите, топлина в сърцата и воля за добри дела! Този Великден ще бъде по-различен, предвид пандемията от коронавирус, която е сковала планетата. Въпреки това православният свят е празнично настроен и всеки ще отбележи празника както може - повечето хора в своите домове. Бог е навсякъде, така че това не е нарушение на каноните.

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

Първи разбират за станалото чудо жените мироносици. Те отиват при гроба, за да помажат тялото на Иисус Христос, но ангел господен им съобщава: Христос възкресе, защо търсите живия сред мъртвите? На този ден всички православни вярващи са в очакване на Благодатния огън - символ на чудото на възкресението.

Точно в полунощ извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“, а енориашите отговарят: „Воистина Воскресе“.

На Великден деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

На днешния ден се слага край на Великденските пости!