Българин е новият световен шампион по ефективно шофиране на камиони

Българинът Пламен Иванов е новият световен шампион по ефективно шофиране на камиони. Той постигна най-добър резултат от общо 29 участника от цял свят в оспорвания финал на престижното състезание Optifuel Challenge 2017 в Толедо. Освен титлата плевенчанинът спечели и голямата награда – интелигентния и икономичен камион Renault T 480 13L OPTIFUEL.

Optifuel Challenge 2017 e четвъртото издание на състезанието, организирано от Renault Trucks. Тази година в него се включиха над 2500 участници от 29 държави, сред които и България. Според регламента националните състезания излъчиха 29 шампиона, които премериха уменията си на 18 октомври в Испания. Пламен Иванов завоюва шампионската титла с най-висока оценка от 92,9 от възможни 100 точки. На второто място се класира Адриан Тинтеа от Румъния с 83,3 т., а трети е Йохен Бекер от Люксембург.

Големият финал в Толедо се проведе в две части. В първия кръг участниците трябваше да решат тест, който проверява знанията им, свързани с икономичното и екологично шофиране. Втората решаваща фаза беше 40-минутно шофиране на камион Renault Trucks T Optifuel в реални условия. Българинът завоюва титлата с най- висока комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост, която би позволила изпълнението на транспортни задачи при реални условия.

“Това е признание както за мен, така и за българските шофьори на камиони, които са едни от най-добрите професионалисти в света. За мен беше въпрос на чест да представя страната ни и нашата гилдия достойно. Използвах знанията и уменията си, но и сърце. И сега титлата е българска!”, сподели Пламен Иванов.

“Това е абсолютно заслужена титла и ние наистина вярвахме, че тази година Пламен ще спечели световния финал. Той е традиционен победител финалист в националните състезания, има много силни аналитични умения и сериозни познания за камионите и транспортния бизнес.”, обясни Иван Ушев, директор „Продажби“ Renault Trucks.

През юни т.г. Пламен Иванов спечели националната шампионска титла и място на Международния финал на Optifuel Challenge 2017. Той постигна най-добър резултат на тежкото трасе край Разлог в конкуренция на 20 финалисти, излъчени от общо 250 участници в предварителните кръгове у нас. Състезанието е отворено за всички шофьори с категория C + E.

Списък на държавите-участнички в Optifuel Challenge 2017:

Алжир, Германия, Белгия, България, Чили, Хърватска, Испания, Естония, Франция, Финланция, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Мароко, Норвегия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Обединеното Кралство, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария, Тунис и Украйна.