Катя Дафовска: Анев и Илиев могат да влязат в топ 20 на света

Президентът на родната федерация по биатлон Екатерина Дафовска не е особено доволна от представянето на националите ни след първите два кръга на Световната купа. Красимир Анев записа най-добро класиране в Хохфилцен - 35-о място в преследването, след като преди това Владимир Илиев бе 40-и в спринта.

"Очаквах да стартираме по-добре сезона. Надявам се, че ще изчистим грешките и ще започнат да правят по-добри класирания. Честно казано, с цялата смяна на треньорския щаб не беше ясно в какво положение ще е отборът.

Илиев и Анев са най-добрите ни състезатели. Не ми се иска това да е техният максимум. Мисля, че при чиста стрелба и по-добри стечения на обстоятелствата в момента реално могат да влязат в топ 20. Краси видяхме, че с 4 нули се придвижи съвсем малко напред в преследването", коментира пред вестник "Тема:Спорт" олимпийската шампионка от Нагано 1998.

Дафовска призна, че Анев има здравословни проблеми. "Чакаме да се прибере, за да видим какво му е състоянието. Оплаква се от черния дроб. На 17-и ще бъде прегледан, след като мине кръгът във Франция", разкри тя.

Относно представянето на жените, шефът на биатлона не ски своята болка. "Все по-малко са децата в клубовете, които успяват да стигнат до национален отбор. Отказват се. Като станат на 15-16 години, приключват. Както вървят нещата, ще започнат да намаляват квотите при жените. Просто тяхното ниво е Европейска купа, за съжаление", заяви Дафовска.

Окончателният тим на България за Олимпиадата в Сочи ще стане ясен до 15 януари. Още следващата седмица пък ще бъде обявена единствената ни представителка на Игрите при жените.