Карлсен победи Ананд в шестата партия

снимка: БТА/AP

Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен /Норвегия/ победи претендента Вишванатан Ананд /Индия/ в шестата партия от мача за световната шахматна корона, който се провежда в Сочи.

Карлсен, който игра с белите фигури, принуди Ананд да се предаде на 38-мия ход. Резултатът от мача стана 3,5:2,5 точки за Магнус Карлсен.

"На 26-тия ход аз допуснах явна грешка, каза след партията Магнус Карлсен. В този момент аз не можех да мисля за нищо друго. Опитах се да не се издавам, стараех се да изглеждам спокоен и концентиран, само и само Ананд да не заподозре нищо.

За щастие той пропусна този момент и не се възползва от ситуацията. След това аз спокойно доведох партията до победа".

"Надявам се това да бъде моята най-лоша партия в този мач, каза Ананд. Още от дебюта не ми тръгна по план. А след това на 26-тия ход съвсем не видях явна грешка на съперника, от която трябваше да се възползвам. Аз проспах това, за съжаление. Предстои втората половина от мача. Загубата днес не е трагедия".

Утре е почивен ден, а седмата партия ще се играе на 17-ти ноември, като норвежкият гросмайстор Карлсен отново ще има белите фигури. Мачът в Сочи се провежда по класическата система в 12 партии, а при равен резултат - 6:6 точки, след последната партия ще се играе тайбрек.

След всеки две партии е планиран почивен ден, а победителят в мача за световната титла по шахмат ще стане известен не по-късно от 27 ноември, посочва БТА.