Реми за титлата между Ананд и Карлсен

снимка: БТА/AP

Световният шампион по шахмат Магнус Карлсен /Норвегия/ и претендентът за титлата Вишванатан Ананд /Индия/ завършиха реми в петата партия от мача за световната шахматна корона, който се провежда в Сочи.

Гросмайстор Ананд, който игра с белите фигури, се съгласи на реми на 40-тия ход. Резултатът от мача за световната титла е равен - 2,5:2,5 точки. Шестата партия ще се състои утре, 15-ти ноември, като с белите фигури ще играе норвежкият гросмайстор Магнус Карлсен. "Дебютът на партията беше успешен за мен, каза Вишванатан Ананд.

За съжаление аз допуснах грешка, която не ми позволи да доведа партията до победа. С оглед на това как се разви партията - ремито не е най-добрият резултат за мен". "Като цяло в днешната партия белите играха по-добре, каза Магнус Карлсен. Но след това партията мина в сложен ендшпил, в който Ананд допусна неточност и ми позволи да оправя ситуацията.

Говорейки за мача ще отбележа, че този път с черните фигури играх по-добре, отколкото предишния път. За това съм много доволен".

Мачът в Сочи се провежда по класическата система в 12 партии, а при равен резултат - 6:6 точки, след последната партия ще се играе тайбрек. След всеки две партии е планиран почивен ден, а победителят в мача за световната титла по шахмат ще стане известен не по-късно от 27 ноември, посочва БТА.