Каратистите със страхотен успех на Европейското

Седем титли спечелиха българските състезатели при мъжете и жените в днешния ден на Европейското първенство по шотокан карате-до в Егер (Унгария), а три от схватките за златните медали бяха изцяло български.

Борислава Ганева триумфира в категория над 60 килограма, след като в битката за златото победи Лора Русчева. При мъжете до 70 кг Тодор Събев надигра на финала Кристиан Андонов. Шампион в категория до 85 кг стана Емануил Георгиев, който успя да се справи със съпротивата на Радослав Пенков. Кристина Свиленова при жените до 60 кг, Адриана Ганева категория open и Христо Щерев до 65 кг при мъжете също се окичиха със златните медали.

На първото място на почетната стълбичка се качи и Иво Арсов, който беше най-добър в състезанието при ветераните. Вчера при юношите и девойките България спечели още шест медала, от които четири златни.

"За първи път постигаме подобен успех. Това е нещо изключително, не само за нашия спорт, но и като цяло за страната. Само днес имаме седем европейски шампиони, а не трябва да забравяме и четирите златни медала от вчерашните състезания при юношите и девойките. Имах надежди, че можем да постигнем добро предстявяне, но, ако трябва да съм честен, резултатите надминаха очакванията ми. Разбира се не съм изненадан, защото успяхме да проведем чудесна подготовка, за което изключителни благодарности заслужава Министерството на младежта и спорта, от където дойде голяма част от финансирането на нашите лагери. Ето, че се отплащаме по възможно най-добрия начин за гласуваното доверие и подкрепа", каза президентът на федерацията Александър Славков.

До края на шампионата България може да спечели и още златни отличия, тъй като предстоят отборните срещи.